Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

13 januari 2004

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00 uur in de perskamer van het stadhuis.


1.Genomineerden Utrechtse Sportprijzen 2003
Het college heeft vandaag ingestemd met de voordracht voor genomineerden voor de Utrechtse Sportprijs 2003 in zes categorieën. Utrechters hadden de mogelijkheid om telefonisch, via internet of via een bon in het Stadsblad suggesties te doen. Een onafhankelijke adviescommissie heeft de voordrachten beoordeeld en in een voorstel de genomineerden en winnaars aan het college voorgelegd. De adviescommissie bestaat dit jaar uit: Jan van Schaik (namens Vereniging Sportbelang Utrecht), Jitske Vasbinder (namens Utrecht Topsport), Jan Scheffers (Stadsblad, namens de Utrechtse sportpers), Dees van de Berg (namens de sporters).

Op donderdag 29 januari worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de uitreiking Utrechtse sportprijzen 2003 in de Jaarbeurs. De genomineerden in de verschillende categorieën zijn:

In de categorie Sportman van het jaar 2003
Nico Blok (Tafeltennis voor mensen met een handicap, woonachtig in Utrecht) Timothy Beck (Atletiek, Hellas)
Patrick van Balkom (Atletiek, Hellas)
Jochem Uytdehaage (Schaatsen, woonachtig in Utrecht)

In de categorie Sportvrouw van het jaar 2003
Daniëlle Broekhuizen (Roeien, Orca)
Jacqueline Poelman (Atletiek, Hellas))
Eline Jurg (Bobslee, woonachtig in Utrecht)

In de categorie Talent van het jaar 2003
Annabel van Hees (IJshockey, woonachtig in Utrecht) Marrigje van Baalen, met haar pony Power and Paint (Ponysport/dressuur, woonachtig in Utrecht) Lindsey Weerdenburg (Karate, woonachtig in Utrecht)

In de categorie Sportploeg van het jaar 2003
FC Utrecht (Voetbal)
Triton Licht 2003 (Roeien)
Schaakclub Utrecht, jeugdteam

In de categorie Sportvereniging van het jaar 2003
Homo Zwemvereniging Nat Utrecht
USVV Odysseus '91 (Voetbal)
Phoenix (Atletiek)

In de categorie Sportvrijwilliger van het jaar 2003 Het echtpaar Cees en Nel van Dijk (Voetbal, Sporting '70)) Hans van Echteld (Voetbal, scheidsrechter regio Utrecht) Gijs van der Zouw (Worstelen, De Halter)


2. Intrekking subsidieregeling groepswonen ouderen. Sinds april 2001 verstrekt de gemeente subsidie om initiatieven te ondersteunen van ouderen om in groepsverband te wonen. De subsidie was bedoeld om groepen in staat te stellen zelf advies in te winnen en/of adviseurs in te huren. Na evaluatie van de regeling bij betrokkenen is gebleken dat de regeling niet meer nodig is. In de praktijk werd vooral advies ingewonnen bij Stade. Met deze organisatie heeft de gemeente al een contract voor het bieden van ondersteuning en advies aan bewonersgroepen. Hoewel de subsidieregeling wordt ingetrokken, blijft de gemeente het groepswonen van ouderen stimuleren. Dat zal met name gebeuren in het overleg met de Utrechtse woningcorporaties bij de uitvoering van de prestatieafspraken 2002-2006. De beschikbare middelen zullen worden ingezet voor gerichte activiteiten ten behoeve van het groepswonen van ouderen.


3. Nieuwsbrief voor ondernemers
Uit de recent gepubliceerde vergelijking tussen het gemeentelijk ondernemingsklimaat in 30 Nederlandse steden, die is uitgevoerd in het kader van het Grote Stedenbeleid, blijkt dat het ondernemersklimaat in Utrecht onder het gemiddelde scoort. Hetzelfde geldt overigens voor de andere grote steden in Nederland. De gemeente heeft daarom voor 2004 als doelstelling opgenomen de dienstverlening en de loketorganisatie voor ondernemers te verbeteren. Als onderdeel van deze maatregelen heeft het college besloten in te stemmen met het maken van een gemeentelijke nieuwsbrief voor ondernemers. In deze nieuwsbrief komen onderwerpen aan de orde die van invloed zijn op het ondernemersklimaat, zoals verkeersmaatregelen, concrete projecten in uitvoering, de sterke punten van de stad en verwijzingen naar belangrijke adressen en dergelijke. Tot nu toe bestaat er nog geen specifiek medium waarmee de gemeente kan communiceren met ondernemers. De gemeente denkt dat door een betere communicatie de waardering van het vestigingsklimaat zal toenemen. Het geld dat er voor nodig is, een bedrag van EUR 40.000 per jaar (voor een periode van drie jaar), komt voor het grootste deel uit de middelen voor het Grote Stedenbeleid die bedoeld zijn voor 'niet fysieke' maatregelen.


4. Kwaliteitsinstrument onderhoud openbare ruimte Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag groen licht gegeven voor een 'Beeld kwaliteitsinstrument' als leidend sturingsprincipe voor de openbare buitenruimte. Met het instrument kan de gemeente doelstellingen voor het onderhoud visualiseren en de benodigde middelen beter in kaart brengen. Tot nu toe gebeurde dat aan de hand van technische gegevens en beschrijvingen. Door de kwaliteit te visualiseren ontstaat er voor betrokken partijen hetzelfde beeld en dus meer inzicht in de gewenste kwaliteit van onderhoud. Dit bevordert ook de gewenste transparantie voor gebruikers van de openbare ruimte en voor het gemeentebestuur.

De concrete noodzaak om het instrument te ontwikkelen is mede ingegeven door de wens van college en raad beter inzicht te hebben in de financiële investeringen die nodig zijn om de kwaliteit van de openbare ruimte in de gemeente Utrecht op een aanvaardbaar niveau te brengen en te houden. Overigens is daarbij de inzet van burgers en ondernemers onontbeerlijk. Het instrument heeft inmiddels bewezen bruikbaar en duidelijk te zijn. Daarnaast biedt het kwaliteitsinstrument een basis voor wijkraden om mee te praten over de verbetering van de openbare ruimte omdat het inzicht geeft in de budgettaire mogelijkheden en onmogelijkheden.

Het kwaliteitsinstrument voor het onderhoud van de openbare ruimte wordt de komende twee jaar verder uitgewerkt en ingebed in de organisatie van de Dienst Stadsbeheer.