Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

13-01-2004 Winterzon in trek, zomerboekingen gestart Een vijfde deel van de Nederlanders die met een ANVR reisonderneming op vakantie gaat (7 miljoen ANVR-passagiers op jaarbasis), boekt zijn vakantie in januari (11%) en in februari (11%). Met de Vakantiebeurs voor de deur en de zomergidsen net op de mat, valt er op dit moment echter nog weinig te zeggen over het boekingsgedrag van de Nederlander voor de komende zomervakanties.

De ANVR /TNS NIPO boekingsstatistieken tot en met 21 december met betrekking tot de winterreizen (zon- en sneeuwbestemmingen) laten een daling zien van 2% ten opzichte van vorig jaar dezelfde periode. De boekingen voor vliegreizen plussen met 2%. Wintersneeuwbestemmingen zien het percentage wintersporters achteruitgaan naar 8% (was 6% de vorige meting). Met name belangrijke wintersportlanden als Oostenrijk (-13%) en Frankrijk (-4%) moeten inleveren op skiënde en snowboardende Nederlanders.
Men vliegt niet alleen zomer 2003, maar ook deze winter (2003/2004) graag naar zonnige oorden. Turkije staat, qua aantal geboekte wintervakanties, nog steeds 40% voor op vorig jaar deze boekingsperiode. Ook verre bestemmingen liggen zon 20% hoger.

De boekingsstatistieken in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar geven het volgende beeld: Afrika +23%, de Verenigde Staten van Amerika +11%, Midden Amerika +24%, het Caraïbisch Gebied +46% en het Verre Oosten +1%. Het zijn met name India/Nepal (+147%), Sri Lanka (+26%) en de Malediven (+27%) die de stijging op het Verre Oosten op hun rekening mogen schrijven.

Zowel de lage dollarkoers als de interessante aanbiedingen kunnen wellicht de reislustige Nederlander de komende weken verleiden een aantrekkelijke reis te boeken.
- Ga geregeld, ga gerust op reis met het ANVR (8-01-2004)