Ingezonden persbericht


Boek 'De bruidenoorlog' over gemengde liefde en oorlog in Macedonië


Roel van Duijn


Eeuwenlang waren huwelijken tussen Albanezen en Macedoniërs normaal. Sinds het ontbranden van de Balkanoorlogen rust er een taboe op in Macedonië. Aan de hand van de ontwikkelingen van zo'n gemengd huwelijk worden de rituele gebeurtenissen in Macedonië geanalyseerd en verklaard. Balkandeskundige en GroenLinkspoliticus Roel van Duijn schreef een zeer verhelderend en soms bijna poëtisch aandoend verhaal over deze moeilijke kwestie.


Roel van Duijn schetst het waar gebeurde liefdesverhaal van een Orthodoxe Christen en een Moslima. In deze tijd is de weerstand hiertegen vanuit de Moslim-kant bijzonder groot. Het paar moet dan ook vluchten en wordt tot in het dorp waarin ze schuilen belaagd. Na een confrontatie tussen de broers van de bruid en de locale dorpelingen worden ze met rust gelaten. De broers bouwen als boetedoening voor hun nederlaag aan een moskee.

De schrijver wordt in de loop van het verhaal steeds meer onderdeel van deze geschiedenis. Hij gaat steeds dieper graven in de achtergrond van met name de aldaar zeer gesloten prive-cultuur van de Albanese moslimbevolking. Hij stuit er op een verschrikkelijk geheim. De onthulling hiervan wordt hem niet in dank afgenomen.


ISBN 90 6728 163 8


NUR 906


EUR 18,00


180 pagina's

135 x 215 mm