Politie Amsterdam-Amstelland

(Brom)fietsers bekeurd bij verlichtingscontroles 13-1-2004. Bij verlichtingscontroles op het Frederiksplein en het Oosterpark werden maandagavond 66 (brom)fietsers bekeurd omdat hun verlichting niet aan de eisen voldeed.
Automobiliste ziet bus over het hoofd

13-1-2004. Een 32-jarige automobiliste uit Amstelveen raakte maandagmiddag bij een aanrijding op de Linnaeusstraat licht gewond toen haar auto in de flank werd geraakt door een bus. Waarschijnlijk had zij te weinig zicht doordat haar ruiten beslagen waren. De vrouw werd naar een ziekenhuis overgebracht, maar mocht na onderzoek weer naar huis. Er raakten geen buspassagiers gewond.
---

GPS wijst weg naar dief
13-1-2004. Dankzij een in een auto ingebouwd GPS traceersysteem kon maandagmiddag een autodief op de Staalmeesterslaan worden gearresteerd.
De bestuurder van een bedrijfsauto was in de Pilotenstraat aan het laden en lossen. Toen hij terugliep zag hij dat zijn auto was verdwenen. Hij waarschuwde meteen de politie. Door het traceersysteem kon de auto worden gevolgd. Agenten traceerden het voertuig in de Jan Evertsenstraat. Na een korte achtervolging liet de dief de auto achter op de Orteliuskade en vluchtte te voet verder. Even later kon hij in een pand op de Staalmeesterslaan worden gearresteerd.
---
Man redt vrouw uit water
13-1-2004. Een man die maandagavond zag dat een automobiliste op de Bilderdijkkade met haar auto het water inreed, aarzelde geen moment en sprong het koude water in om haar te redden. Na een warme kop thee konden beiden naar huis.
De vrouw reed aan de kadezijde een parkeerplaats op en wilde inparkeren. Zij gleed met haar voet van het rempedaal en trapte het gaspedaal in. De auto schoot over de railing en raakte te water. Het slachtoffer zag kans naar de achterbank van de zinkende auto te kruipen. Haar redder sprong te water en wist de vrouw uit de auto te redden door een zijruit in te trappen. De vrouw kwam met de schrik vrij. De brandweer heeft de auto uit het water gehaald. Straatrover op heterdaad betrapt
13-1-2004. Een 44-jarige straatrover werd maandagavond op de Zeedijk op heterdaad betrapt toen hij met een maatje een Engelse toerist probeerde te beroven. Agenten zagen dat de man belaagd werd en grepen in. Eén van de rovers werd in de kraag gegrepen, de ander wist te ontkomen.

---

Witwasorganisatie opgerold

13-1-2004. Vorige week hielden rechercheurs van het Bureau Financieel Economische Recherche drie mannen van 28, 30 en 39 jaar aan die worden verdacht van het witwassen van geld en deelname aan een criminele organisatie. De politie doorzocht zeven woningen en vier kantoorpanden in Amsterdam en Luton in Groot- Brittanië en twee kledingwinkels in Amsterdam. Vermoedelijk werden de kledingwinkels door de verdachten alleen gebruikt als dekmantel voor financiële transacties.

De verdachten maakten vermoedelijk deel uit van een internationaal 'hawala' netwerk. Met de term 'hawala' wordt geduid op een systeem van ondergronds bankieren. De verdachten verzorgden vermoedelijk overboekingen van contant geld van en naar Amsterdam. Er werd bij het aanleveren van contante geldbedragen administratief nauwelijks iets vastgelegd. Ook werd niet gevraagd om een legitimatiebewijs of de herkomst van het geld. Het uitvoeren van financiële transacties, waaronder 'hawala' is strafbaar zonder vereiste vergunning van de Nederlandsche Bank.

Tijdens het onderzoek naar ondergrondse geldstromen heeft de recherche al in 2003 vier verdachten aangehouden in verband met de handel in harddrugs. Er werd toen 25 kilo heroïne in beslag genomen. Deze verdachten gebruikten voor het witwassen van hun gelden vermoedelijk de diensten van de vorige week aangehouden verdachten. Onderzoek naar de klanten van de witwassers leidde de politie ook naar een aantal hennepkwekerijen. Ook hier werden twee verdachten aangehouden. 210 automobilisten op de bon

13-1-2004. Bij een snelheidscontrole op de A10 in Amsterdam-Noord werden gisteren 210 automobilisten betrapt op het overschrijden van de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Er werden 1580 passanten geklokt. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 158 kilometer per uur.
---

Bouwkeet vernield: 1 arrestatie

13-1-2004. Maandagavond werd in de omgeving van de J. Drijverweg een 15-jarige jongen gearresteerd die verdacht werd van een poging tot inbraak. Een alerte getuige zag vijf knapen een bouwkeet openbreken en sloeg alarm. De 15-jarige jongen kon worden aangehouden, naar de anderen wordt nog gezocht.

---

Rijgedrag breekt alcomobilist op
13-1-2004. Vannacht had een 34-jarige man uit Lisse twee rijstroken en de vluchtstrook nodig om op de weg te blijven. Hij wist steeds maar net de vangrail te ontwijken. De man bleek sterk onder invloed van alcohol te verkeren. Bij een blaastest werd een alcoholwaarde van bijna 1,8 promille (755ugl) gemeten. De alcomobilist kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.
---

Twee gewonden bij vechtpartij

13-1-2004. Bij een vechtpartij in een winkel in de Cabralstraat zijn maandagmiddag twee mannen gewond geraakt. Een uit de hand gelopen ruzie zou de oorzaak zijn. Bij de vechtpartij werd gebruik gemaakt van slagwapens. De beide slachtoffers zijn aan hun verwondingen behandeld.