Time : 1:13:59 PM
Date : Tuesday, January 13, 2004
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Werken 2de fase leien: 5 voor 12

PERSMEDEDELING VAN DIRK VAN MECHELEN
VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN EN BEGROTING, RUIMTELIJKE ORDENING, WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGISCHE INNOVATIE

Deze ochtend kwam op het kabinet van Vlaams minister Dirk Van Mechelen de politiek-ambtelijke werkgroep die de 2de fase van de werken aan de Antwerpse Leien zal begeleiden, voor het eerst samen.

Alle aanwezigen waren zich ten volle bewust van het feit dat er hard zal moeten doorgewerkt worden om de 2de fase in timing te laten aansluiten op de eerste fase.

Na de toelichting van de startnota door de Vlaams Bouwmeester, bOb Van Reeth, werd afgesproken dat deze zal resulteren in 6 discussienotas, opgesteld vanuit ieders invalshoek:
1) de Stad: aandacht voor de leefbaarheid en het stedelijke weefsel;
2) de Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen: planningsaspecten en monumentaal belang van de Antwerpse Leien;

3) de Administratie Wegen en Verkeer: aandacht voor de mobiliteit;
4) de Lijn: aandacht voor de rol van het openbaar vervoer;
5) de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel: integratie en afstemming met het Masterplan;

6) de Vlaamse Bouwmeester: actualisatie van de studie van professor Smets (startnota hele project Leien).

Deze discussieteksten zullen dan leiden tot een conceptuele visie op de 2de fase van de heraanleg van de Leien.

Deze conceptuele visie zal na een beleidsdiscussie resulteren in het vastleggen van de grote opties. Deze beleidsdiscussie zal gevoerd worden tijdens een volgende vergadering die op 10 februari in het Antwerpse Standhuis zal plaatsvinden.

Nadien zullen de praktische werkzaamheden aangevat kunnen worden. Een ambtelijke projectwerkgroep, onder leiding van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel en de Vlaams Bouwmeester zullen, zal de uitvoering nauwgezet opvolgen.

Minister Van Mechelen is verheugd dat er tijdens de vergadering onmiddellijk een consensus groeide over de noodzaak van een degelijke en efficiënte aanpak van het voorbereidende planningsproces. Alleen dergelijke aanpak kan garant staan dat de nieuwe werken begin 2006, naadloos zullen aansluiten op de afwerking van de eerste fase.

(