Nationaal Comite 4 en 5 mei


Persbericht: Els Swaab nieuwe voorzitter

Amsterdam, 7 januari 2004

ELS SWAAB NIEUWE VOORZITTER NATIONAAL COMITE 4 EN 5 MEI

Mr. Els H. Swaab is per 1 januari 2004 Pauline W. Kruseman opgevolgd als voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Swaab (57) is vanaf 1 juni j.l. als bestuurslid aan het Nationaal Comité 4 en 5 mei verbonden. Ze is advocaat bij het Amsterdamse kantoor Boekel De Nerée, waar zij van 1995 tot en met 2001 voorzitter van het bestuur en managing partner was. Swaab is deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Amsterdam geweest en thans o.a. lid van de Raad van Commissarissen van de Nederlandsche Bank.

Haar voorganger Kruseman, in het dagelijks leven directeur van het Amsterdams Historisch Museum, is vanaf 1 januari 1996 voorzitter van het Nationaal Comité geweest. Haar termijn is op 1 januari 2004 ten einde gekomen.

Onder het voorzitterschap van Kruseman is het draagvlak voor 4 en 5 mei in stand gehouden en waar mogelijk uitgebreid. Zo is er consensus gevonden onder alle betrokken organisaties voor een modernisering van de invulling van 4 en 5 mei. Bij de Nationale Herdenking op 4 mei werd benadrukt dat de eerste generatie oorlogsbetrokkenen zo lang mogelijk in staat gesteld moest worden aan de herdenking deel te nemen. Voor de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei werd vanaf 1996 voor een nieuwe opzet gekozen. De viering kreeg vanaf dat jaar een meer inhoudelijk ochtendprogramma, dat bij wijze van startschot in een van de provincies werd gehouden in aanwezigheid van de minister-president. Voor de jongere generaties gingen de Bevrijdingsfestivals, die jaarlijks circa 650.000 jongeren op de been brengen, steeds meer het gezicht van 5 mei bepalen. Met het muzikale avondprogramma dat vanaf 1996 in aanwezigheid van de Koningin op een buitenpodium op de Amstel in plaats van in het besloten Carré werd gehouden, kreeg de nationale viering van de bevrijding een feestelijke afsluiting met een publiek karakter en werd een nieuwe traditie opgebouwd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft tot doel en taak het geven van richting aan de zingeving van herdenken en vieren, de organisatie van de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei, de organisatie van de jaarlijkse Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei, het voeren van een voorlichtingsbeleid dat tot doel heeft de betrokkenheid bij en participatie aan herdenken en vieren te vergroten, en het bevorderen van de afstemming van landelijke en plaatselijke manifestaties. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is op 27 november 1987 bij Koninklijk Besluit ingesteld. Bestuurders van het Nationaal Comité worden eveneens bij Koninklijk Besluit benoemd.