Gemeente De Ronde Venen

Nieuw zwembad de gemeente De Ronde Venen in 2009 gerealiseerd. 12-01-2004

Het nieuw te bouwen zwembad van de gemeente De Ronde Venen zal, als de raad ermee instemt, in 2009 worden gerealiseerd. Het nieuwe bad wordt per voorkeur gebouwd op het nog aan te leggen sportcomplex in de Driehoek. Het college heeft met de besluitvorming rond het nieuwe zwembad nadrukkelijk gekeken naar de uitkomst van een onderzoek dat onder de bewoners van de gemeente De Ronde Venen is gehouden. De discussie rond een nieuw zwembad duurt al jaren. Om het huidige voorzieningen niveau op peil te houden wordt het Veenbad en Blijdrecht de komende jaren in goede conditie worden gehouden. De verhoging van de onroerende zaakbelasting, de OZB, gaat pas in op het moment dat het nieuwe zwembad wordt opgeleverd.

Het nieuw aan te leggen multifunctioneel zwembad staat al jaren op het verlanglijstje van de gemeente.

Intensieve discussies zijn aan het raadsvoorstel voorafgegaan. In opdracht van de gemeente is er in 2002 een studie verricht naar de mogelijkheden voor een nieuw bad en in 2003 is er een peiling onder de bewoners van de gemeente De Ronde Venen gehouden. In deze peiling kregen de inwoners de mogelijkheid om uit verschillende opties te kiezen. Uit de representatieve steekproef bleek dat de eerste keuze valt op renovatie van de huidige baden. De motivatie die bij deze keuze wordt gegeven is dat de ondervraagden geen kapitaalsvernietiging willen. De huidige zwembaden zijn immers nog niet afgeschreven. Ook zitten de inwoners niet te wachten op lastenverzwaring. Indien het nieuwe zwembad nu gebouwd gaat worden zal namelijk de OZB per direct verhoogd moeten worden. Overigens heeft ook het bestuur van het Veenbad zich uitgesproken voor een nieuw zwembad in De Ronde Venen. De keuze van het college is dus gebaseerd op de uitkomsten van de bewonerspeiling, de uitspraken van de commissie Openbare Werken en het standpunt van het bestuur van het Veenbad.

De financiering van het nieuw te bouwen zwembad, in totaal van 11,4 miljoen euro, zal voor 50 % ten laste worden gebracht van de reserves. De reserve voor de nieuwbouw stond per 1 januari van dit jaar op 2,4 miljoen euro. Het restant van 3,3 miljoen euro wordt In de periode 2004 2009 gestort.