Gemeente Enschede

Nieuw leven in de brouwerij?, plannen voor Grolsch-terrein volop in studie


Enschede, 13-01-2004

De gemeente Enschede, ING Real Estate en de plaatselijke woningcorporaties Domijn en Volion hebben vandaag een intentieovereenkomst ondertekend voor de herontwikkeling van het Grolschterrein en het winkelcentrum Mekkelholt in Enschede Noord.

In de loop van 2005 sluit De Grolsche Bierbrouwerij de brouwerij in Roombeek en zal de gehele productie verplaatst zijn naar de nieuwe brouwerij op de Groote Plooy (Boekelo) gelegen aan de snelweg A35 in Enschede. Hierdoor komt in Roombeek een terrein van ongeveer 6 hectare in aanmerking voor herontwikkeling.

De gemeente Enschede is met ING Real Estate, Volion en Domijn overeengekomen een ontwikkelingsplan op te stellen voor het Grolsch-terrein en de omgeving van het aangrenzende winkelcentrum Mekkelholt. Onder leiding van ING Real Estate werken het komende jaar de gezamenlijke partijen -er hard aan om in september 2004 een ontwikkelingsplan gereed te hebben en dit ter nadere beoordeling en besluitvorming aan het gemeentebestuur voor te leggen.

Om een integrale ontwikkeling te garanderen wordt samen met het Grolsch-terrein een gedeelte van de aangrenzende wijkMekkelholt in de planvorming meegenomen. Het huidige winkelcentrum Mekkelholt en vier woningblokken aan de zuidzijde van de Hulsmaatstraat komen eventueel in aanmerking voor herstructurering. Gekeken wordt naar de mogelijkheden om de huidige winkelvoorzieningen in Mekkelholt te verplaatsen naar het nieuwe winkelcentrum op het Grolschterrein of eventueel naar het winkelcentrum Deppenbroek. Naast een nieuw winkelcentrum zal er op het Grolschterrein ruimte komen voor nieuwe bedrijvigheid, horeca, leisure en minimaal 120 appartementen en 55 woningen in particulier opdrachtgeverschap.

De Architekten Cie uit Amsterdam, opstellers van het stedenbouwkundig plan voor Roombeek, is verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige uitwerking van het plangebied. Een uitgebreide analyse van de (her)bruikbaarheid van een enkele kenmerkende gebouwen op het Grolschterrein maakt hier deel van uit.

Geheel in lijn met de interactieve planvorming in Roombeek wordt ook bij de plannen voor Grolsch en Mekkelholt een actieve inbreng verwacht van direct betrokkenen, omwonenden en ondernemers. Daarvoor worden de komende tijd verschillende bijeenkomsten georganiseerd.

Tevens wordt de internetsite www.nieuwlevenindebrouwerij.nl gelanceerd. Op deze site worden steeds de nieuwste planontwikkelingen getoond worden waarop bezoekers kunnen reageren .
---

Gepubliceerd op 13-01-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar