Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Persinformatie

Datum Nummer persbericht
13 januari 2004 p003


Samenstelling Adviescommissie Allochtonen ingrijpend gewijzigd

De Adviescommissie Allochtonen (ACA) heeft een ingrijpende vernieuwing ondergaan. Dit is mede het resultaat van de nieuwe verordening Adviescommissie Allochtonen die door het college van burgemeester en wethouders in september 2003 werd vastgesteld.

Voor de vernieuwing van de Adviescommissie Allochtonen is een aantal argumenten maatgevend geweest. Door de sterk toegenomen diversiteit van de Nijmeegse allochtone gemeenschappen voldeed het systeem van vertegenwoordiging via voordrachten door de 'oorspronkelijke' allochtone organisaties niet meer. Bovendien was de ACA toe aan een grotere participatie van allochtone vrouwen.
De nieuwe ACA geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders over onderwerpen die betrekking hebben op de allochtone bevolkingsgroepen in Nijmegen. De nieuwe adviescommissie beperkt zich niet tot het geven van schriftelijke adviezen alleen, maar zal ook gevraagd worden om meer praktisch te werken door onder meer het organiseren van bijeenkomsten.
De benoemingsadviescommissie heeft uit zevenenveertig kandidaten er dertien personen voorgedragen aan het college van B&W. Op 13 januari stemde het college in met de voorgedragen kandidaten. Elf van de dertien leden zijn nieuw. Eén commissielid had eerder zitting in de ACA en één zittend commissielid werd herbenoemd. De nieuwe leden van de adviescommissie zijn afkomstig uit de Nederlandse Antillen, Suriname, Turkije, Marokko, Kosovo, Iran, Zuid-Afrika, Mauretanië en China.
De volgende leden zijn benoemd:

Mevrouw Senay Akdemir werkt als sociaal cultureel werkster bij welzijnsorganisatie Tandem en begeleidt onder meer vrouwen die actief zijn bij naschoolse activiteiten op een aantal open wijkscholen.

De heer Abdelkarim Bellari is tolk/vertaler bij de IND en is voorzitter van de Marokkaanse vereniging Anour. Bellari nam eerder zitting in de adviescommissie en is herbenoemd.
Mevrouw Malika Bouloue werkt bij Marant, Educatieve diensten. Zij is intermediair tussen school, ouders en jongeren wanneer de jongeren hun schoolloopbaan abrupt onderbreken.

De heer Kin Sun Cheung heeft als biochemicus en milieutechnicus gewerkt in verschillende landen. Hij is nu manager kwaliteitszorg in de gezondheidszorg. Cheung is de nieuwe voorzitter van de adviescommissie.

De heer Elvri Croes is senior onderwijsadviseur en gespecialiseerd in de problematiek van voortijdige schoolverlaters.

De heer Metin Dogan is afgestudeerd jurist, heeft een kruidenierswinkel gedreven, was directeur van een confectiebedrijf en is nu op zoek naar een functie in de advocatuur.

De heer Nader Fathi heeft HEAO gedaan en werkt in de bouw als adviseur om allochtone bouwvakkers te werven.

Mevrouw Marcia Held werkt in het bedrijfsleven en is actief in een aantal vrouwengroepen. Zij is goed op de hoogte van de problematiek van alleenstaande Antilliaanse en Surinaamse moeders.

Mevrouw Vjollca Henci was werkzaam als tolk/vertaalster voor journalisten tijdens de oorlog in Kosovo en heeft in Nederland gewerkt bij de IND. Zij is een warm voorstander van het aanpakken van taalachterstanden.

De heer Atilio Reyes Leer heeft een lange loopbaan achter de rug in het internationale bedrijfsleven en het hotelmanagement en is sinds zijn nog niet lange verblijf in Nederland actief in de begeleiding van jonge Antillianen.

Mevrouw Roshanak Rahimi studeert talen en culturen van het Midden- oosten en is voorzitter geweest van de Studenten Vereniging Geschiedenis. Verder is zij actief in de WHAA (Werkgroep Hulp Aan Asielzoekers).

De heer Amadou Sow is gepromoveerd jurist en heeft al eerder deel uitgemaakt van de adviescommissie. Als verhalenverteller is de heer Sow bedreven in het leggen van contacten tussen verschillende allochtone groepen.

Mevrouw Frieda Willighagen-Brand werkt als juriste voor vluchtelingen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht