Gemeente Amsterdam

Amsterdamse economie houdt zich staande in 2003 13 januari 2004 - Marleen Nieuwenhuis

De Amsterdamse economie is in het recessiejaar 2003 redelijk overeind gebleven. Amsterdam wist, dankzij een sterke economische structuur, zijn positie binnen Nederland vast te houden. Dit blijkt uit het Jaarverslag Economische Zaken 2003 waarvan het college van B&W heeft kennis genomen.

Wel heeft de economische teruggang zijn tol geëist. De wethouder Economische Zaken Geert Dales: "Er zijn duidelijke alarmsignalen, zoals toenemende concurrentie, wegvallen van nationale voordelen op onder andere fiscaal gebied en achterblijvende innovatie. Dit benadrukt het grote belang van voortgaande investeringen in de stedelijke economie en infrastructuur."

De belangrijkste ontwikkelingen in 2003:

Hermez

In 2003 werd gestart met het nieuwe economische investeringsprogramma HERMEZ 2003-2006 (Het Economisch Resultaat Moet Er Zijn). In 2003 trok de gemeente Amsterdam al 7,7 miljoen euro uit om de economie te versterken. Tot 2007 wordt er per jaar 6 tot 8 miljoen euro in de lokale economie geïnvesteerd. Belangrijkste speerpunten van beleid zijn de versterking van het MKB, het stimuleren van kleinschalige bedrijfsruimten, het oplossen van knelpunten op de arbeidsmarkt, ondersteuning van startende ondernemers, veiligheid en bereikbaarheid.

De dienst Economische Zaken nam in 2003 verschillende stappen om de veiligheid voor het Amsterdamse bedrijfsleven te vergroten, zoals de oprichting van het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam en de aanstelling van een Veiligheidsmanager, Onno Peer, die voor ondernemers het aanspreekpunt voor veiligheidskwesties is.

Ook werd afgelopen jaar een vierde ondernemershuis in de stad geopend, waar startende ondernemers terechtkunnen voor advisering en begeleiding: het ondernemershuis Groot-Oost aan de Linnaeusstraat. Op Amsterdam Science Park werd de Bio-Incubator geopend, een bedrijfsverzamelgebouw dat specifiek ten dienste staat van innovatieve starters in de biotechnologie.

Meer internationale concurrentie

De internationale concurrentie is in 2003 verder toegenomen. Het afgelopen jaar is daarom een begin gemaakt met het project City marketing. Daarbij worden alle krachten om de sterke punten van de stad beter voor het voetlicht te brengen gebundeld. Hiertoe is onder andere de Stichting Amsterdam Promotion vernieuwd en een city marketingfonds ingesteld.

In 2003 werden verschillende nieuwe toeristische trekpleisters geopend. Economische Zaken ondersteunt bij voorkeur initiatieven die bijdragen aan een verdere spreiding van attracties over de stad en over het jaar. Zo startten de werkzaamheden voor de eerste fase van de Hermitage Amsterdam en werd het Grachtenfestival opnieuw een succes. De zeecruisevaart naar Amsterdam is in 2003 behoorlijk aangetrokken. Er meerden 98 cruiseschepen aan. Ten opzichte van het slechte cruiseseizoen 2002 is dat een stijging van 25%.

Arbeidsmarkt

Het afgelopen jaar is het aantal arbeidsplaatsen voor het eerst sinds 1994 met 1 procent gedaald. Ook is de werkloosheid voor het eerst in jaren toegenomen: van bijna 5% in 2002 tot 7,7% in 2003. Dit komt voor een belangrijk deel voor rekening van de sectoren vervoer, zakelijke dienstverlening en ICT. Ook de financiële sector heeft het in 2003 moeilijk gehad. In de ICT- en financiële sector lijkt het dieptepunt echter voorbij. De situatie in het ICT/nieuwe mediacluster lijkt zich te normaliseren en de banken laten weer stijgende cijfers zien.

Buitenlandse bedrijven

In 2003 vestigden zich door bemiddeling van Economische Zaken ongeveer 65 buitenlandse bedrijven met 750 arbeidsplaatsen in Amsterdam. Deze cijfers liggen aanzienlijk lager dan in de topjaren 1998-2001, maar nog altijd hoger dan midden jaren negentig. Belangrijke vestigers waren onder meer Mexx en Numico. De gemiddelde tevredenheid over Amsterdam als vestigingsplaats bleef stabiel. In een enquête in 2003 werd als rapportcijfer een 7,4 gegeven.

Amsterdam en Europa

In Brussel werd het G4-kantoor geopend, van waaruit Amsterdam zich samen met de andere drie grote steden op Europees niveau presenteert en profileert.

Luchtvaart

In het eerste half jaar van 2003 verwerkte Schiphol 3,2% minder passagiers dan in dezelfde periode van 2002. Het vrachtvervoer gaf echter een stijging van 3,8% te zien.

Pb-008

© Gemeente Amsterdam