Gemeente Eindhoven

Persbericht: 13 januari 2004, no. 8

Preventieproject over vandalisme op de Horst

Hou 't Gaaf

Leerlingen van de Horst, school voor speciaal onderwijs, werken in de maand januari aan het preventieproject 'Hou 't Gaaf'. In het project werken de school, gemeente, politie en Bureau HALT nauw samen. De Horst is een school in Woensel-Noord voor kinderen met hoor-, taal- en/of spraakproblemen.

Vandalisme
'Hou 't Gaaf' gaat over vandalisme. Vandalisme is het expres vernielen van dingen zonder dat het nut heeft. Je ziet het overal om je heen; kapotte bushokjes, bankjes, ingegooide ruiten, met graffiti bekladde muren enzovoorts. Preventieproject 'Hou 't Gaaf' maakt kinderen bewust van de gevolgen van vandalisme voor slachtoffer, dader en de samenleving, en wijst hen op hun eigen verantwoordelijkheid en keuzemoge-lijkheden die zij hebben. Tijdens het project komen de volgende vragen aan bod:

* Wat is vandalisme?

* Wat zijn de oorzaken van vandalisme?

* Wat zijn de gevolgen van vandalisme?

* Hoe kun je vandalisme stoppen en voorkomen?

Politie en Bureau HALT
Medewerkers van de politie en Bureau HALT bezoeken tijdens het project de klassen.
De HALT-medewerker vertelt wat er gebeurt als je bij HALT terechtkomt. De politie vertelt over haar werk met behulp van Nick & Linda; de strip-tweeling die allerhande avonturen beleeft en de kinderen zo laat kennismaken met het werk van de politie.

© 2004 Gemeente Eindhoven