Gemeente Ede

nummer 6 / Ede, 13 januari 2003

met nieuwe computer
Klok oude kerk weer bij de tijd

De gemeente Ede laat in de toren van de oude kerk een nieuwe computer installeren om het carillon aan te sturen. Ook de uurwerken krijgen een nieuwe aansturing. Hiermee zullen de problemen met de klokkentoren tot het verleden gaan behoren. De werkzaamheden beginnen deze week en zullen naar verwachting vier weken in beslag nemen.

Enige tijd geleden deed zich in de kerktoren een vervelende storing voor. Hierdoor raakten de aansturingscomputer defect. Hoewel het regelmatig lukte onderdelen handmatig te vervangen of te repareren, traden toch steeds nieuwe problemen op. Met het installeren van de nieuwe apparatuur moeten deze problemen tot het verleden gaan behoren.

Het voordeel van een nieuwe computer is dat nieuwe en bestaande onderdelen van het carillon- en de uurwerkinstallatie beter op elkaar afgestemd kunnen worden en beter samenwerken. De nieuwe apparatuur is ook goed afgestemd op het werk van de beiaardiers.

De computer en de aansturingsapparatuur worden in de toren in elkaar gezet. Omdat het ingewikkelde en gespecialiseerde apparatuur betreft, neemt het opbouwen, inregelen en testen geruime tijd in beslag. Over vier weken moet deze klus echter geklaard zijn en zullen klok en carillon op de oude kerk weer geheel bij de tijd zijn.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door het bedrijf Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel.