Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Eén op de vijf sloopauto's gedemonteerd in Brabant

Brabantse autodemontagebedrijven laten gevaarlijk afval verantwoord verwerken


Bijna alle autodemontagebedrijven in Brabant laten het gevaarlijk afval dat vrijkomt bij hun werkzaamheden, op een verantwoorde wijze verder verwerken door gespecialiseerde afvalverwerkers. Dit blijkt uit onderzoek van de provincie Noord-Brabant onder 108 bedrijven met een milieuvergunning voor het demonteren van voertuigen. Om te zorgen dat alle autodemontagebedrijven zich aan de regels gaan houden, worden in 2004 gerichte milieucontroles gehouden. Van elke vijf slooprijpe auto's in Nederland wordt er één in Noord-Brabant gedemonteerd. Daarmee vinden bijna 67.000 autowrakken hun eind bij een Brabants autodemontagebedrijf.

Het onderzoek heeft zich gericht op de ruim 100 Brabantse autodemontagebedrijven. Jaarlijks verwerken deze bedrijven 67.000 autowrakken. Met dit aantal heeft Brabant een fors aandeel (21%) in de totale hoeveelheid in Nederland verwerkte autowrakken. Van elke vijf slooprijpe auto's in Nederland wordt er dus één in Noord-Brabant gedemonteerd.
De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat de meeste bedrijven hun
wettelijk verplichte administratieve handelingen bij het afgeven en melden van gevaarlijk afval, goed naleven.

Controles
Om er voor te zorgen álle Brabantse autodemontagebedrijven de wettelijke bepalingen ten aanzien van afgiftes en registratie naleven, voert de Provincie in 2004 een aantal aanbevelingen uit het rapport uit. Zo zal tijdens de reguliere milieu-inspecties specifiek worden gecontroleerd op de wettelijk verplichte administratieve handelingen. Het streven is dat eind 2004 alle autodemontagebedrijven hier aan voldoen en dat de provincie een complete registratie heeft van het ontstaan en de verwijdering van gevaarlijk afval binnen de autodemontagebranche.