Time : 4:44:20 PM
Date : Tuesday, January 13, 2004
Sender Name: Child Focus

Child Focus en de Koning Boudewijnstichting bundelen hun krachten om de duizenden jongeren die weglopen, beter te begrijpen.

Brussel, 13 januari 2004

In België verlaten jaarlijks meerdere duizenden minderjarigen, kinderen en adolescenten, hun familie of de instelling waar ze verblijven, zonder bericht na te laten. Wie zijn die jongeren? Waarom lopen ze weg? Wat doen ze tijdens de wegloopperiode? Tot wie wenden ze zich?
Child Focus en de Koning Boudewijnstichting stellen een studie voor met als titel: "Weglopen : weg ...van wat?", die tracht enerzijds deze vragen te beantwoorden en anderzijds de basis te leggen voor een efficiënt preventiebeleid.

In ons land is weglopen alles behalve een marginaal fenomeen. Child Focus wordt dagelijks geconfronteerd met dit verschijnsel en zijn omvang: in 2003, werden bij Child Focus 1.244 dossiers betreffende
1.290 jongeren behandeld (in vergelijking met 1.093 dossiers betreffende 1.117 jongeren in 2002). Deze jongeren blijken over het algemeen weg te lopen om moeilijkheden of onhoudbare situaties te ontvluchten.

De Koning Boudewijnstichting deelt, van haar kant, met Child Focus (die zij steunt sinds de oprichting ervan) de bezorgdheid om kinderen en jongeren in moeilijkheden te helpen. Beide instanties hebben hun krachten gebundeld en hebben aan de universiteiten van Leuven en Luik een studie toevertrouwd om het profiel en de ervaringen van weglopers beter te kunnen begrijpen en om concrete aanbevelingen te kunnen doen met betrekking tot een beleid op het vlak van preventie en hulpverlening.

Het rapport werd gerealiseerd tussen oktober 2002 en oktober 2003 en is gebaseerd op een internationale literatuurstudie, een diepgaande analyse van gegevens uit een Vlaams jeugdonderzoek, een kwantitatieve en kwalitatieve analyse van dossiers van Child Focus en individuele gesprekken met weglopers.

De resultaten tonen onder andere aan dat het aantal weglopers toeneemt met de leeftijd en een maximum bereikt tussen 15 en 16 jaar. Er lopen evenveel jongens als meisjes weg, maar het verdwijnen van meisjes wordt sneller gemeld.
Een belangrijke vaststelling is dat het weglopen een rechstreekse aanleiding heeft en gebeurt als reactie op de bekende druppel die de emmer doet overlopen. Maar weglopen verbergt vaak problemen of moeilijke situaties, die regelmatig samenhangen met communicatieproblemen. De helft van de weglopers wordt binnen de 24 uur teruggevonden en in totaal blijft drie vierde ten hoogste één week weg.
De grote meerderheid van de betrokken jongeren geeft toe dat de problemen na de wegloopperiode niet werden opgelost, wat verklaart dat een derde tot de helft van de weglopers hervalt. Het merendeel van de jongeren blijkt bovendien weinig problemen te hebben om te overleven, wat niet het geval is bij diegenen die gedurende een langere periode van huis wegblijven. Tot slot wordt zelden toevlucht genomen tot hulpverleningsorganisaties. De reden hiervoor is dat de jongeren ze niet kennen en/of er geen vertrouwen in hebben.

Dankzij de studie en de aanbevelingen die eruit voortvloeien, weten de Koning Boudewijnstichting en Child Focus hun complementariteit nog meer naar waarde te schatten.
Beide instanties steunen de volgende twee aanbevelingen: het is noodzakelijk om de bestaande hulpverleningsorganisaties beter bekend te maken, zowel bij jongeren als bij ouders, leerkrachten en opvoeders. En, om het hervallen te voorkomen, is het nuttig een specifieke socio-psychologische omkadering te ontwikkelen binnen families en instellingen die met weglopers geconfronteerd worden. De Stichting zal deze laatste aanbeveling heel concreet ondersteunen door op 15 februari e.k. een projectoproep te lanceren met als thema "Welcome back!". Op die manier zullen nuttige initiatieven worden ondersteund om ouders en jonge weglopers te helpen de oorzaken van het weglopen beter te begrijpen en samen naar duurzame oplossingen te zoeken.
Voor Child Focus, die op het terrein een vooraanstaande rol vervult, zijn twee andere aanbevelingen ook van prioritair belang, namelijk dat weglopen in geen enkel geval mag worden gebanaliseerd en dat de Ministeriële Richtlijn "Opsporing van vermiste personen" in geen geval mag worden versoepeld. Er zou ook een "hulplijn voor weglopers" moeten worden geopend, zodat jongeren die van plan zijn om weg te lopen of weggelopen zijn, de adequate hulpverleningsorganisaties zouden kunnen contacteren en zelfs contact met hun familie zouden kunnen opnemen.

Informatie voor de pers

Child Focus: Isabelle MARNEFFE: 02/475 44 60
isabelle.marneffe@childfocus.org
Koning Boudewijnstichting: Peter THESIN: 02/549 02 56 Thesin.p@kbs-frb.be

Om het rapport te ontvangen vanaf 15 januari, kunt u contact openemen met Child Focus op het nummer: 02/475 44 11 of via e-mail (elke.vekeman@childfocus.org). Hiervoor worden enkel de verzendingskosten aangerekend (2 ¤). U zal het rapport ook kunnen terugvinden op de sites van Child Focus www.childfocus.org en van de Koning Boudewijnstichting www.kbs-frb.be

URL: http://www.childfocus.org

Attachments:

isabelle_20040113_162329_37_Att_1.doc
isabelle_20040113_162329_37_Att_2.doc

http://www.belgadirect.be/Files/isabelle_20040113_162329_37/isabelle_20040