Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 13 januari 2004

WWS - 20322 Verstrekking van een startsubsidie aan het "Garderezjiment dr Kuëb va Heële"

Sinds 1 april 2003 is de gemeente Heerlen een vereniging rijker, namelijk: het "Garderezjiment d'r Kuëb va Heële". Op 22 en 24 januari a.s. zal de burgemeester van Heerlen het Garderezjiment officieel installeren. Bovendien zal het Garderezjiment zich op die dagen ook aan het Heerlense publiek presenteren.

Het doel van het "Garderezjiment d'r Kuëb va Heële" is het behoud van het cultureel erfgoed van Heerlen, met name: d'r Kuëb va Heële. Zij tracht dit doel o.m. te bereiken door op ludieke wijze deel te nemen aan culturele activiteiten en door promotie van Heerlen zowel binnen als buiten de regio. Zo wordt gedacht om het traditionele bestormen van de Schelmentoren weer nieuw leven in te blazen en acte de présence te geven bij grote evenementen. Het Garderezjiment telt op dit moment 25 leden en is gezeteld in Heerlen-centrum. Doordat de kosten van het maken van zowel de uniformen alsook de instrumenten en emblemen erg hoog zijn, is op dit moment een ledenstop ingevoerd. Het bestuur is momenteel druk doende de benodigde financiële middelen te generen, hetgeen voor een groot gedeelte ook gelukt is. Het college van Heerlen heeft besloten om het "Garderezjiment d'r Kuëb va Heële" een incidenteel subsidie te verlenen van E.1.750,- voor de opstart van de vereniging als zodanig.

---- --
b e r i c h t

r
i
c
h
t

Heerlen wil duidelijkheid over geluid bij evenementen

Nieuwe regels en een goede handhaving moeten er komen over de hoeveelheid geluid die geproduceerd mag worden bij evenementen in de open lucht. Het college wil hiermee duidelijkheid verschaffen aan de organisatoren van evenementen als aan de omwonenden. Het nieuwe voorstel wordt binnenkort besproken met vertegenwoordigers van belanghebbenden en de raadscommissie.

Voor de stad, haar bewoners en haar bezoekers zijn aantrekkelijke evenementen belangrijk. Tegelijkertijd ervaren de omwonenden van de gebieden waar deze openluchtevenementen gehouden worden dit vaak als overlast. Het ontbreken van duidelijk regels en een duidelijk aanspreekpunt voor klachten wordt door bewoners als storend ervaren.

De huidige regeling moet gezien worden als een vervolg op de geluidsregeling die in 2001 in een brede maatschappelijke discussie met de inwoners besproken werd. Deze regeling werd niet ideaal gevonden omdat er vaak teveel evenementen op dezelfde locaties toegestaan werden. Ook was er kritiek op de zogenaamde 'vrije categorie evenementen' waarvoor géén geluidsbeperkingen werden gesteld. En tot slot vond men dat de handhaving onvoldoende was uitgewerkt.

Nieuw voorstel

De nieuwe conceptregeling komt zoveel mogelijk aan die kritiekpunten tegemoet. Ze probeert evenwicht te vinden tussen de wens om meer evenementen toe te laten en de noodzaak om geluidshinder door evenementen te beheersen en zoveel als mogelijk te beperken. Kern van het nieuwe beleid is dat er per terrein waar evenementen mogen worden gehouden vooraf bepaald wordt hoe vaak er per jaar evenementen mogen worden gehouden, tot hoe laat die mogen duren en hoeveel geluid daarbij gemaakt mag worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen evenementen waarbij 70 dB geproduceerd mag worden, en evenementen waarbij 85 dB geproduceerd mag worden. Daarnaast worden er concrete voorstellen gedaan over het toezicht en de handhaving van de gestelde geluidsnormen tijdens een evenement. Onder regie van het CPCE dient vooroverleg, een opleveringscontrole en toezicht plaats te vinden. En bij de Heerlense kermissen worden geluidsbegrenzers op de geluidsinstallaties geplaatst.

Uitzonderingen

Al met al betekent dit nieuwe beleid een flinke beperking van de geluidsoverlast, waarmee de meeste evenementen uit de voeten moeten kunnen. Het college sluit echter niet uit dat er ook situaties voorkomen waarbij deze regels te strikt en te belemmerend zijn. Om bijzondere festiviteiten en nog niet te voorziene activiteiten niet onmogelijk te maken, koos het college van burgemeester en wethouders ervoor om vast te leggen dat er bij uitzonderingen afgeweken mag worden van de bovenstaande strikte regels. Over elke afwijking moet het college een afzonderlijk besluit nemen.

Overleg

Met deze nieuwe regeling hoopt de gemeente een evenwicht gevonden te hebben in de belangen van de stad, de bezoekers, de bewoners en de organisatoren van evenementen. Binnenkort zal de gemeente de belanghebbenden hun mening vragen over dit nieuwe voorstel, waarna besluitvorming kan plaatsvinden.

Gemeente Heerlen, 13 januari 2004

Afdeling Communicatie, 13 januari 2004

Richard Pisters, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl

---- --