Voedsel en Waren Autoriteit

Amerikaans onderzoek kweekzalm geen aanleiding voor extra controle

De publicatie van het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science over verontreinigingen in kweekzalm vormt geen aanleiding voor extra onderzoek of handhaving door de VWA. Dit is in lijn met het standpunt van andere Europese voedselautoriteiten.

Kweekzalm kwam dit weekend in opspraak na de publicatie van een onderzoek van het wetenschappelijke blad Science. Daarin werd gesteld dat kweekzalm uit Europa relatief meer verontreiningingen bevatten dan kweekzalm uit bijvoorbeeld Chili of de Verenigde Staten. Diverse Europese voedselautoriteiten van landen met zalmkweek hebben inmiddels op dit bericht gereageerd.

* de Britse voedselautoriteit, FSA

* de Franse voedselautoriteit, AFSSA

De VWA coördineert in het kader van het Nationaal Plan een jaarlijks monitoringsonderzoek naar landbouwproducten. In Nederland zelf wordt geen zalm gekweekt. Europese landen waar wel zalm gekweekt wordt, controleren de zalm in het kader van hun eigen Nationaal Plan. Zalm die van buiten Europa wordt ingevoerd, wordt steekproefsgewijs aan de buitengrenzen (vooral de Rotterdamse haven) gecontroleerd.

Het regelmatig eten van vis heeft meer gezondheidsvoordelen dan nadelen. Vis bevat een type vetzuren dat een gunstig effect heeft op hart- en bloedvaten. Voedingsadviezen over vis vindt u op de website van het Voedingscentrum.