Provincie Noord-Holland

Financieel Toezicht
Provincie begeleidt gemeenten bij het oplossen van begrotingstekorten

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland besloten twee gemeenten in Noord-Holland extra aandacht te geven om hun financiële problemen op te lossen. Het gaat om de gemeenten Wijdemeren en Laren.

De provincie heeft onder meer een toezichthoudende taak op gemeentefinanciën. Dit betekent in de praktijk dat de begroting van gemeenten wordt beoordeeld door de provincie. In de meeste gevallen worden de begrotingen goed bevonden en kunnen gemeenten de plannen gewoon uitvoeren, zoals dit jaar bij 59 gemeenten het geval is. Bij twee gemeenten zal toezicht echter meer inhouden, dan alleen de jaarlijkse toets van de begroting. De provincie probeert in deze gevallen samen met de gemeente het financieel evenwicht te herstellen. Financiële middelen worden hiervoor niet geboden, maar de provincie ondersteunt de gemeenten wel met financieel advies.

De gemeente Wijdemeren heeft te maken met financiële naweeën van de gemeentelijke herindeling uit 2002. In dat jaar werden de gemeenten Nederhorst den Berg, Loosdrecht en s-Graveland samengebracht in de nieuwe gemeente Wijdemeren. In Laren kan het herstel van het begrotingsevenwicht op termijn nog niet voldoende worden aangetoond. De provincie beoordeelde de financiële situatie van deze gemeenten nog niet als voldoende en zet voor 2004 preventief toezicht in om de situatie te verbeteren. Dit houdt in dat de gemeentefinanciën niet alleen achteraf worden gecontroleerd, maar dat de begroting en de wijzigingen daarvan vooraf de goedkeuring van Gedeputeerde Staten behoeven. De provincie beoogt met preventief toezicht een positieve prikkel te geven aan gemeenten, om de financiën zo spoedig mogelijk op orde te krijgen.

Voor Laren geldt dit preventieve toezicht dit jaar voor het eerst. Voor Wijdemeren was het preventieve toezicht ook al van kracht in 2003. Als de gemeenten in de loop van het eerste half jaar 2004 kunnen aantonen dat een evenwicht op de begroting kan worden hersteld, zal het preventief toezicht vanaf dat moment soepel worden ingevuld.

Voor de gemeenten Venhuizen, Drechterland, Wieringermeer en Medemblik geldt het preventieve toezicht in het kader van de voorgenomen gemeentelijke samenvoegingen. Dit zogenaamde ARHI-toezicht (als gevolg van de Wet algemene regels herindeling) is in de loop van 2003 ingesteld.
Elly Klut 17 december 2003