Gemeente Eindhoven

Persbericht: 13 januari 2004, no. 9

Doel: over twee jaar voldoen aan norm Bomenstichting

Eindhoven gaat bomenbeleid verbeteren

De gemeente Eindhoven heeft door de Nationale Bomenstichting een onderzoek laten uitvoeren naar het bomenbeleid van Eindhoven. Conclusie uit het rapport is dat Eindhoven medio 2003 ongeveer op hetzelfde niveau scoort als vergelijkbare gemeenten in Nederland, maar nog niet voldoet aan de norm van de Bomenstichting. Eindhoven wil het bomenbeleid zo gaan verbeteren dat over twee jaar wel aan deze norm voldaan wordt.

Aanleiding voor het onderzoek was een brief van februari 2003 van de Stichting Stadsbomen Eindhoven aan de gemeenteraad over het Eindhovense bomenbeleid. Het Centraal Milieu Overleg (tussen gemeente en Trefpunt Groen Eindhoven) heeft naar aanleiding van deze brief besloten om te bekijken hoe de samenwerking met de Stichting Stadsbomen verbeterd kan worden. Uit gesprekken bleek dat er in ieder geval behoefte was aan inzicht waar het bomenbeleid in Eindhoven staat ten opzichte van andere gemeenten. Hiervoor is een onafhankelijke deskundige, de Nationale Bomenstichting, ingeschakeld.

Uitkomsten onderzoek
De Nationale Bomenstichting heeft het beleid van de gemeente Eindhoven getoetst op zes onderdelen: Visie, Ruimtelijke Ordening, Beheer en onderhoud, Regelgeving en handhaving, Taakverdeling en organisatie en Voorlichting en inspraak.

Over de gehele linie scoort Eindhoven niet beter of slechter dan het gemiddelde van vergelijkbare gemeenten in Eindhoven. Er is echter wel verschil tussen de diverse onderdelen. Op drie onderdelen scoort Eindhoven gemiddeld (visie en regelgeving en handhaving) tot goed (ruimtelijke ordening) en wordt dus voldaan aan de norm van de Bomenstichting. Op de drie andere onderdelen wordt het gemiddelde niveau nog niet gehaald. Het gaat op ieder onderdeel slechts om een aantal aspecten waarop de norm niet wordt gehaald. Daarom denkt de gemeente binnen twee jaar wel aan de norm te kunnen voldoen.

Actiepunten De komende jaren wordt gewerkt aan verbetering op de volgende punten:

* Beheer en onderhoud Hierbij wordt gewerkt aan de verbetering van het cyclisch beheer en de zorgvuldige bestrijding van ziekten.
* Taakverdeling en Organisatie Er wordt een dienstoverschrijdend bomenoverleg gestart. Verder wordt bekeken of er voldoende goed opgeleid personeel op de juiste plekken aanwezig is. Ook zal de aansturing en het toezicht op uitbesteed groenbeheer worden verbeterd.

* Voorlichting en Inspraak Hiervoor worden met name de kapvergunningen en het bijbehorende inspraaktraject onder de loep genomen.

Over twee jaar laat de gemeente het onderzoek door de Nationale Bomenstichting herhalen om inzicht te krijgen in vorderingen van het Eindhovense bomenbeleid.

© 2004 Gemeente Eindhoven