VVD



Nieuws

13 jan 2004 - Geert Wilders stelt vragen over op
de vlucht geslagen moslimextremist

Vragen van het lid Wilders (VVD) aan de ministers van Binnenland-se Zaken en Koninkrijksrelaties, Justitie en Buitenlandse Zaken over een op de vlucht geslagen moslimextremist.

13 januari 2004

1. Heeft u kennisgenomen van het bericht 'Moslimextremist op de vlucht geslagen?' Zo ja, is dit bericht juist?

2. Kan de regering bevestigen dat de persoon in kwestie, de Egyptenaar Osama Rushdi, die een prominente rol speelde in de Egyptische terroristische organisatie al-Gama'a al-Islamiyya, in het Verenigd Koninkrijk is ondergedoken? Zo ja, wat is uw oordeel hierover?

3. Hoe is het mogelijk dat deze man Nederland heeft kunnen verlaten en de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk heeft kunnen maken? Waren de Nederlandse douane en de Konninklijke Marechaussee en hun Britse collega's niet of wel op de hoogte van de verdenkingen die bestonden tegen Osama Rushdi?

4. Welke maatregelen heeft u genomen om ervoor zorg te dragen dat de Britse autoriteiten over alle gegevens betreffende deze man, zowel wat betreft de status van de asielprocedures als wat betreft de verdenkingen van terrorisme die jegens deze man bestaan, beschikken?

5. Herinnert u zich de vragen die ondergetekende e.a. reeds op 5 oktober 2001 over de genoemde Osama Rushdi aan de regering hebben gesteld en het toenmalige standpunt van de regering dat een uitleveringsverdrag met Egypte niet opportuun was omdat werd gewerkt aan een alomvattend verdrag tegen terrorisme in VN-verband? Herinnert u zich mijn herhaalde interventies om toch tot een uitleveringsverdrag met Egypte te komen, ook al omdat een alomvattend verdrag tegen terrorisme in VN-verband een buitengewoon problematische aangelegenheid bleek te zijn.

6. Zou het niet zeer voor de hand hebben gelegen dat, na al hetgeen over deze aange-legenheid reeds was gewisseld tussen regering en Tweede Kamer, de regering vaart zou hebben gemaakt om toch tot een uitleveringsverdrag met Egypte te komen?

7. Betreurt de Nederlandse regering haar eigen wankelmoedigheid en traagheid in deze aangelegenheid waardoor betrokkene de benen heeft kunnen nemen?