Vereniging van Effectenbezitters



Het geld dat je niet uitgeeft, moet je ook niet verdienen. F. Herzen

VEB-reactie op open brief Moberg

Persbericht | 13-01-2004

Geachte heer Moberg,

Hedenmorgen namen wij kennis van de in enkele landelijke dagbladen geplaatste open brief van Ahold en het dringende verzoek aan de VEB om de aangekondigde procedures te beëindigen.

Graag zouden wij inhoudelijk op dat verzoek willen reageren. Kort samengevat bent u van mening dat de op 7 januari jl. door de VEB aangekondigde acties niet nodig zijn, tegen het belang van Ahold ingaan en bovendien de belangen van de gewone aandeelhouder schaden. De acties zouden niet nodig zijn omdat Ahold onderwerp is van tal van onderzoeken en Ahold voornemens is de uitkomst daarvan te publiceren en omdat Ahold in de jaarrekening 2002 reeds informatie heeft gegeven over de noodzakelijke correcties in voorgaande jaren.

Omvang fraude en malversaties rechtvaardigt onderzoek en enquêteverzoek
De VEB is en blijft van mening dat het grootste beursschandaal in de historie van de Nederlandse beurs een onderzoek naar de werkelijke toedracht van de fraude, malversaties en winstmanipulatie rechtvaardigt. Er zijn maar liefst 750 tekortkomingen geconstateerd in de boekhouding en de interne controle. Die tekortkomingen hebben tot gevolg gehad dat aan aandeelhouders jarenlang een veel te positief beeld is gepresenteerd en dat aandeelhouders miljarden euro schade hebben geleden. De financiële effecten daarvan zijn zeer omvangrijk:
* De omzet van Ahold is jarenlang geflatteerd door onterechte consolidatie van deelnemingen en joint ventures. In de periode 1998 tot en met het derde kwartaal 2002 is de omzet met meer dan 39 miljard euro te hoog weergegeven.

* De winst voor de jaren 2000 tot en met 2002 moest neerwaarts worden bijgesteld met een bedrag van 970 miljoen euro.
* De beurswaarde van het concern is gedaald van boven de 30 miljard euro (2000) tot beneden de 3 miljard euro (februari 2003), een daling van meer dan 27 miljard euro.

De hierboven genoemde zaken vormen meer dan voldoende rechtvaardiging voor een onafhankelijk onderzoek naar mogelijk wanbeleid door de Ondernemingskamer. Naast de toedracht dient te worden onderzocht welke interne en externe partijen en/of personen (mede-)verantwoordelijkheid hiervoor dragen, hetgeen kan uitmonden in het terugvorderen van onterecht genoten bonussen en optiewinsten, alsmede het indienen van schadeclaims tegen deze partijen en/of personen.

Ondanks de herhaalde vragen van de VEB via brieven, gesprekken en drie (!) aandeelhoudersvergaderingen, heeft Ahold nog steeds geen duidelijke informatie verstrekt over de toedracht van de fraude, de rol van de Raad van Bestuur (onder meer bij de side letters), de rol van de accountant(s) en het door de Raad van Commissarissen gehouden toezicht. Het is ruim tien maanden na de eerste publicatie over de fraude teleurstellend te moeten constateren dat deze kernvragen ten aanzien van de verantwoordelijkheid voor het Ahold-debacle, niet of onvoldoende zijn beantwoord. In uw open brief wordt de indruk gewekt dat Ahold haar aandeelhouders zelf informeert en zal informeren over de fraude, de malversaties en de winstmanipulatie die bij het concern hebben plaatsgevonden en dat Ahold over voldoende zelfreinigend vermogen beschikt om dit proces zelf ter hand te nemen. Daarvan is tot op heden echter onvoldoende gebleken.

Informatievoorziening Ahold schoot ook na 24 februari tekort Ahold zelf is in 2003 ná 24 februari 2003 regelmatig tekortgeschoten in de informatieverschaffing aan aandeelhouders en de aan aandeelhouders gedane toezeggingen:
* Ahold was aanvankelijk niet bereid de voor medio augustus 2003 toegezegde aandeelhoudersvergadering te houden en kwam deze belofte pas na toen de VEB dreigde met juridische stappen;
* Ahold informeerde aanvankelijk alleen de banken over de jaarrekeningen van Albert Heijn en Stop & Shop, welke informatie pas onder druk van de VEB op 4 september werd gepubliceerd.
* Ahold overviel aandeelhouders tijdens de vergadering van 4 september met informatie over uw beloningspakket en was pas wederom onder druk van de VEB op 24 november bereid om informatie te verschaffen over de prestatiecriteria.
Door middel van een enquêteprocedure zal er duidelijkheid komen omtrent de werkelijke toedracht van de fraude en de verantwoordelijken daarvoor. In tegenstelling tot de reeds lopende onderzoeken wordt het enquêteonderzoek doorgaans wel openbaargemaakt.

Van zelfreinigend vermogen bij Ahold is onvoldoende gebleken Uit de opstelling van de ondernemingsleiding en de Raad van Commissarissen in de periode na 24 februari 2003 is onvoldoende gebleken dat Ahold zelf bereid en/of in staat is de gewenste openheid en verantwoording zelf te realiseren:
* een deel van de leden van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen heeft nog steeds zitting in de betreffende colleges;

* de nieuwe president-commissaris, de heer Vuursteen, zei op 26 november jl.zich te kunnen voorstellen dat oude commissarissen aanblijven;

* De vertrokken president-commissaris De Ruiter werd door Vuursteen de redder van Ahold genoemd, terwijl De Ruiter uit hoofde van zijn toezichthoudende functie juist medeverantwoordelijkheid draagt voor dit debacle.

Inhoudelijk achten wij de argumentatie voor het gedane verzoek niet sterk. Ahold stelt dat de acties het belang van beleggers schaden. De kosten voor Ahold om zich in de aangekondigde procedures te verweren zijn niet of nauwelijks noemenswaardig in vergelijking tot de reeds gemaakte kosten (circa 100 miljoen euro) en het normale exploitatieresultaat. Bovendien mag niet vergeten worden dat in de Verenigde Staten reeds een class action- procedure is geëntameerd over het Ahold-schandaal en dat Ahold zich ook in die zaak zal (moeten) verweren.

Na aankondiging VEB-acties is Ahold-koers gestegen! Ten aanzien van het door u beweerde negatieve effect voor aandeelhouders moet worden geconstateerd dat uw stelling niet wordt ondersteund door het koersverloop van het aandeel Ahold. Op woensdag 7 januari jl. daalde de AEX index met 0,6 procent en steeg het aandeel Ahold met 4 eurocent. In de beursdagen daarna heeft die stijging zich voortgezet. In het verleden hebben enquêteprocedures bovendien geen wezenlijk effect gehad op de operationele gang van zaken of de beurskoers. De enquêtes bij Gucci en Rodamco NA kunnen hier als voorbeeld dienen. Bij HBG was zelfs sprake van een duidelijk positief koerseffect.

VEB richt zich tevens op externe verantwoordelijken De VEB wil met name ook vastgesteld zien welke externe partijen (mede-) verantwoordelijk zijn voor de fraude, malversaties en winstmanipulatie. De schade kan dan vervolgens bij deze partijen worden geclaimd, hetgeen direct in het belang van aandeelhouders is. Hetzelfde geldt voor het terugvorderen van onterecht genoten bonussen en optiewinsten.

Op basis van het bovenstaande zal het u duidelijk zijn dat de VEB haar voornemen tot het indienen van een enquêteverzoek niet wijzigt. Ahold heeft in deze procedure indien zij van mening is dat voor een dergelijk onderzoek geen of onvoldoende redenen bestaan - de mogelijkheid zich tegen dit verzoek te verweren.

Ten aanzien van de jaarrekeningprocedure biedt uw brief wellicht wel een opening. Het is evident dat de fraude, malversaties en winstmanipulatie ook invloed hebben op de jaarrekeningen in de jaren voor 2002. Indien Ahold bereid is de jaarrekeningen 1998 tot en met 2001 in te trekken en nieuwe gecorrigeerde jaarrekeningen te deponeren, en in de discussie over de jaarrekening 2002 (over pensioenen) aan de wens van de VEB tegemoet te komen, is de VEB bereid deze procedure in te trekken.

Hoogachtend,

Vereniging van Effectenbezitters

Drs. P.P.F. de Vries, directeur

Meer over de Ahold actie


---