Gemeente Alkmaar


Castricum en Bakkum treden toe tot woningmarkt Noord-Kennemerland

Alkmaar, 13 januari 2003

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE GEMEENTEN UIT DE REGIO NOORD-KENNEMERLAND EN DE SAMENWERKENDE VERHUURDERS NOORD-KENNEMERLAND (SVNK)

Sinds 1 januari 2004 mogen woningzoekenden uit Noord-Kennemerland zich inschrijven op huizen in Castricum en Bakkum en omgekeerd. Dit is het gevolg van de toetreding van de gemeente Castricum tot de woningmarkt van de regio Noord-Kennemerland.

Bestuurlijk was de toetreding van de nieuwe gemeente Castricum - een samenvoeging van Akersloot, Castricum en Limmen - al een feit, maar over de woningmarkt moest nog een besluit worden genomen. Een initiatief van de provincie om de woningmarkten van Noord-Kennemerland (waar Akersloot en Limmen al onder vielen) en IJmond (waar Castricum en Bakkum onder vielen) samen te voegen haalde het niet. Hierop besloot de provincie dat ook de woningmarkt van Castricum dan onder Noord-Kennemerland moest vallen.

Dit betekent concreet dat woningzoekenden uit de regio Noord-Kennemerland sinds 1 januari van dit jaar ook kunnen reageren op de aangeboden woningen uit Bakkum en Castricum en vice versa. Hierdoor krijgen de inwoners van de regio meer keuzemogelijkheden.

Overgangsregeling
De gemeente Castricum heeft een overgangsregeling getroffen met de gemeenten uit de regio IJmond, die in het kort erop neer komt dat inwoners uit Bakkum en Castricum gedurende vier jaar hun opgebouwde rechten op een sociale huurwoningen in de regio IJmond behouden; woningzoekenden uit de IJmond kunnen eveneens gedurende vier jaar nog reageren op woningen in Bakkum en Castricum.

Mooie kansen
Woordvoerder wonen voor de regio Noord-Kennemerland en tevens wethouder Wonen voor Alkmaar Ad Godijn verwacht niet dat de druk op de woningmarkt in Noord-Kennemerland door de toevoeging van Castricum en Bakkum erg zal toenemen. Godijn: `Uit onderzoek blijkt dat de emigratie vanuit andere regio's de afgelopen jaren steeds beperkt was. In deze tijd van schaarste op de woningmarkt bieden de woningen in Castricum en Bakkum vooral mooie kansen voor onze inwoners. De regio heeft zo nog meer te bieden, door de grote variatie in woningen én in woonklimaat.'

Toewijzing
De manier van woningtoewijzing verandert niet door de vergroting van de woningmarkt; de woningen uit Castricum en Bakkum staan net als alle andere woningen in de Woningkrant (deze wordt een keer in de twee weken op woensdag huis-aan-huis verspreid in Noord-Kennemerland). Op dit moment zijn de gemeenten, de woningcorporaties en het regionaal platform woonconsumenten (een overkoepelende huurdersorganisatie) wel in overleg om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor wijziging van het systeem voor woningtoewijzing. In de loop van dit jaar zal hier meer over bekend worden.

13 januari 2004