BNN

PERSBERICHT

Hilversum, 13 januari 2004

BNN zet iq test met experiment studenten door

BNN heeft kennisgenomen van het verzoek van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering (NIGZ) en de Stichting Alcoholpreventie (STAP) om af te zien van het voornemen om tijdens de Nationale IQ Test een groep studenten die heeft gedronken de test te laten verrichten.

BNN is zich bewust van haar verantwoordelijkheid als omroeporganisatie, zowel ten aanzien van de deelnemende studenten als ten aanzien van het publiek dat naar het programma kijkt. De teksten tijdens de test zullen dan ook blijk geven van die verantwoordelijkheid. De studenten nemen geheel vrijwillig deel aan de test, worden goed begeleid en worden op geen enkele wijze gedwongen een minimale hoeveelheid alcohol tot zich te nemen. Het programma onderdeel wordt door BNN beschouwd als een experiment in de geest van de wetenschap. Daarnaast past het geheel binnen het al jaren gevolgde stramien van de test, waarin vooroordelen in gedragingen van groepen mensen worden getoetst op werkelijkheid. De veronderstelling van deze organisaties dat BNN met het programma de indruk wekt het in beeld brengen van overmatig drinkende studenten als een ludieke onschuldige actie te beschouwen die zal bijdragen aan het verhogen van de kijkcijfers, is daarmee niet terecht en ondoordacht. Binnen de hierboven geschetste kaders heeft BNN besloten niet in te gaan op het door het NIGZ en de STAP gedane verzoek.

Naar de mening van BNN zouden de instanties vanuit een ander perspectief de positieve zijde van deze actie moeten willen inzien, te weten het duidelijk maken van het mogelijk aantasten van de geestelijke prestaties van de mens onder invloed van alcohol en de waarschuwende werking die daar van uitgaat. BNN nodigt een vertegenwoordiger van één der organisaties van harte uit dit in het programma toe te lichten.



BNN