European Commission

IP/04/38

Brussel, 13 januari 2004

Het beste uit de Oostzee: het BONUS-project van de EU

De Europese Commissie kondigde vandaag aan dat zij een nieuw 4-jarig project zal steunen om het milieu en de duurzame ontwikkeling van de Oostzee te verbeteren. De bijdrage van de EU beloopt meer dan 3 miljoen . De Oostzee is de grootste binnenzee van Europa, maar een gezamenlijke planning van de onderzoeksprogramma's van de negen kuststaten (Denemarken, Zweden, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Rusland, Polen en Duitsland) heeft nooit plaatsgevonden. Het BONUS-project van de Europese Unie zal bijdragen tot een betere aanpak van kwesties zoals verontreiniging, regionale ontwikkeling, bescherming van natuurlijke hulpbronnen en mariene wetenschappen. Aan het BONUS-project wordt deelgenomen door tien van de belangrijkste organisaties uit 8 landen rond de Oostzee die onderzoek financieren, alsmede door de Internationale Raad voor het onderzoek van de zee (ICES). Het moet leiden tot de oprichting van een forum voor gezamenlijk toezicht op nationale of internationale onderzoeksprogramma's door het bundelen van krachten en een samenhangende planning van projecten ter aanvulling van beleidsmaatregelen.

"Grenzen kunnen op een kaart worden getrokken, maar golven, stromen en zeedieren gaan waar zij willen. Het mariene milieu heeft geen weet van territoriale wateren, zodat voor de bescherming en duurzame ontwikkeling ervan altijd internationale samenwerking vereist is", zegt Europees Onderzoekscommissaris Philippe Busquin. "Het BONUS-project zal de doeltreffendheid van het milieubeleid en het beleid voor duurzame ontwikkeling voor de gehele Baltische regio verbeteren. Voor dit geïndustrialiseerde gebied is een doortastend optreden nodig dat gebaseerd is op solide wetenschappelijke kennis. Een coherente grensoverschrijdende strategie is van essentieel belang om te maken dat het onderzoek kostenefficiënt en van hoge wetenschappelijke kwaliteit is en gericht is op de echte behoeften van beleidsmakers en van de economie en de burgers van het Oostzeegebied".

Behoefte aan strategische planning

De mariene wetenschap in de Oostzee kan met name profiteren van een dergelijke gecoördineerde aanpak. Negen landen liggen aan deze 377 km2 grote zee en acht daarvan zijn lidstaten van de EU of zullen binnenkort lid van de EU worden (vier lidstaten, vier nieuwe lidstaten). Bij recente discussies over visserijrechten en de verontreiniging van kustgebieden door olielekken is gebleken dat er behoefte is aan meer internationale wetenschappelijke samenwerking om de besluitvorming te ondersteunen.

Ofschoon wetenschappers van landen rond de Oostzee een lange traditie van samenwerking hebben en verscheidene internationale instellingen en verenigingen mariene wetenschappers reeds hebben bijeengebracht om hun bevindingen en kennis te delen, wordt de strategische planning van nationale onderzoeksprogramma's tussen landen onderling nog niet gecoördineerd. Zo is er bij geen van de lopende onderzoeksprojecten een overeenkomst tussen de financierende instanties gesloten; de toelagen worden door nationale financieringsinstellingen uitsluitend aan individuele wetenschappers toegekend.

Het BONUS-netwerk

Het BONUS-netwerk brengt 11 instanties die betrokken zijn bij de financiering en de organisatie van de Baltische mariene wetenschap bijeen om hun onderzoeksfinanciering te bundelen en het gebruik van infrastructuur te coördineren. Door goede praktijken inzake programmabeheer te delen en administratieve hinderpalen uit de weg te ruimen wordt de weg bereid voor gezamenlijke onderzoeksprogramma's. Nieuwe structuren die dank zij het BONUS-consortium tot stand komen, worden belast met volledig geïntegreerde programmafinanciering en
-beheer.

Na een aantal voorbereidende activiteiten in de eerste jaren, zal het project leiding geven aan de totstandbrenging van gezamenlijke onderzoeksprogramma's en overeengekomen procedures instellen voor het beheer en het gezamenlijk gebruik van onderzoeksfaciliteiten. Er wordt tevens een gezamenlijk postuniversitair opleidingsprogramma opgesteld. Tenslotte worden door het project beheers- en besluitvormingssystemen voor langdurige samenwerking op programmaniveau omschreven.

De ERA-NET-regeling

Het BONUS-project wordt gefinancierd in het kader van de nieuwe ERA-NET-regeling als onderdeel van het zesde kaderprogramma voor onderzoek van de EU (KP6 2002-2006). De ERA-NET-regeling is bedoeld om nauwe, langdurige banden te stimuleren tussen nationale onderzoeksprogramma's met gezamenlijke doelstellingen. Zij moet bijdragen tot de totstandbrenging van de Europese Onderzoekruimte door concrete initiatieven te bevorderen om regionale, nationale en Europese onderzoeksprogramma's op specifieke gebieden te coördineren en verspreide personele en financiële middelen te bundelen teneinde zowel de doeltreffendheid als de doelmatigheid van de onderzoeksinspanningen van Europa te verbeteren.

Voor nadere informatie over het BONUS-project kunt u contact opnemen met:

Dr. Kaisa Kononen, Academy of Finland,

Fax: +358 9 77488395

Email : kaisa.kononen@aka.fi

Voor nadere informatie over de ERA-NET-regeling kunt u de volgende website raadplegen:

http://www.cordis.lu/coordination/home.html

http://europa.eu.int/comm/research/fp6/coordination/era-net_en.html

BIJLAGE

Volledige titel:

BONUS voor de wetenschappen van de Oostzee - netwerk van financieringsinstellingen

Onderzoeksgebied: mariene wetenschap

Coördinator: Finland: Academie van Finland

Partners:

Denemarken: Deense Raad voor Natuurwetenschappen

Estland: Estlandse Stichting voor Wetenschappen

Duitsland: Forschungszentrum Jülich - Projekttraeger Jülich

Letland: Letse Raad voor Wetenschappen

Litouwen: Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen

Polen: Ministerie van Wetenschappelijke Onderzoek en Informatietechnologie

Zweden: Stichting voor Strategisch Milieuonderzoek; Zweedse Raad voor Milieuonderzoek, Landbouwwetenschappen en Stichting Ruimtelijke ordening; Zweeds Agentschap voor Milieubescherming

Internationaal: Internationale Raad voor het onderzoek van de zee.

Nog zeven andere financieringsorganisaties zijn als waarnemer met BONUS geassocieerd.

Nadere inlichtingen:

Dr. Kaisa Kononen, Academy of Finland

PO Box 99, Vilhonvuorenkatu 6, Helsinki, FIN-00500 Finland

Fax: +358 9 77488395

kaisa.kononen@aka.fi

Duur: 4 jaar

EU-financiering: 3,03 miljoen