Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 13 januari 2004

PERSBERICHT

LPF spreekt afschuw uit over schietincident Haagse school

De Tweede-Kamerfractie van de Lijst Pim Fortuyn reageert met ontzetting op het schietincident op het Haagse Stevincollege, waarbij een leraar, die tevens conrector is, door een leerling in het hoofd is geschoten. De leraar is zwaargewond afgevoerd in een trauma-helicopter. Nog in december 2003 werd een motie van LPF onderwijswoordvoerder Margot Kraneveldt aangenomen, waarin scholen worden opgeroepen meer duidelijkheid te geven aan ouders van kinderen over hun veiligheidsbeleid.

Het is verschrikkelijk dat dit soort Amerikaanse toestanden nu ook onze scholen lijkt te bereiken, aldus onderwijswoordvoerder Margot Kraneveldt. Veiligheid op onze scholen is één van de belangrijkste punten waar Pim Fortuyn zich voor inzette. Een school dient volgens de LPF zijn leerlingen een veilige leer- en werkomgeving te bieden, waarin niemand bang hoeft te zijn voor fysieke en mentale agressie, vernieling, diefstal, pesten, bedreiging, intimidatie of andere vormen van onacceptabel gedrag.

De LPF heeft vorig jaar diverse momenten aangegrepen om de minister van Onderwijs te vragen om méér te doen aan het bevorderen van veiligheid op scholen. De kinderen, jongeren, leraren en ander onderwijspersoneel van het primair en voortgezet onderwijs hebben nogal het één en ander voor hun kiezen gekregen de laatste tijd. De lijst van incidenten blijft groeien.

Kraneveldt: Dit is een incident van de vreselijkste soort, dat zich nooit meer mag herhalen. Het is dan ook zaak dat dit een incident blijft. We moeten uit alle macht voorkomen dat dit een trend wordt. In dat opzicht is het van belang dat een schoolbestuur aan ouders en de leerkrachten duidelijk kenbaar maakt welk veiligheidsbeleid door de school gehanteerd wordt. Ook geweld in lichte vorm is immers onacceptabel.

Naar het zich laat aanzien was de aanleiding voor de aanslag juist de schorsing van de jongeman wegens wangedrag. Dit afschuwelijke incident toont aan dat gewone schorsing kennelijk in sommige gevallen niet afdoende zijn. Jongeren die op een school niet te handhaven zijn en de sfeer voor iedereen verpesten of zoals hier aan de hand lijkt te zijn- zelfs een bedreiging voor medescholieren en docenten vormen, dienen niet alleen te worden verwijderd maar zelfs te worden ingesloten. Een plaatsing in instellingen als Den Engh of de Glenn Mills scholen lijkt dan meer op zijn plaats.

Margot Kraneveldt, die op dit moment met een parlementaire delegatie op bezoek is in Schotland, zal na haar terugkeer hierover mogelijk nogmaals vragen stellen aan de minister.