Ingezonden persbericht


Persbericht: Aandacht voor kinderen met eczeem

Jullie krijgen deze mail van de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem. De reden: we zijn op zoek naar aandacht voor het lot van jonge kinderen met ernstig eczeem. Huidpatiënten komen niet zo snel uit hun schulp, maar nu is het hard nodig! Wat is er aan de hand? Twee dingen:

Nieuwe medicatie niet vergoed voor kinderen
Na 50 jaar gebruik van hormoonzalven, zijn er nu eindelijk twee nieuwe middelen voor de behandeling van constitutioneel/atopisch eczeem beschikbaar. Maar... kinderen kunnen hier helaas nog niet van profiteren! Protopic® (een nieuwe zalf tegen eczeem) is nu ruim een jaar op de markt en het wordt vergoed voor patiënten van 16 jaar en ouder, en dus nog steeds niet voor kinderen tussen 2 en 16 jaar. Elidel® (een nieuwe crème tegen eczeem) is op de markt sinds juni 2003 en wordt nog helemaal niet vergoed! In ons omringende landen worden de middelen wel vergoed. Het is niet fair dat in Nederland kinderen tussen de 2 en 16 jaar alleen de nieuwe medicijnen kunnen gebruiken als hun ouders dat kunnen betalen.
Voor kinderen met eczeem die nu hoge klassen hormoonzalven moeten gebruiken, of deze zalven niet kunnen verdragen of deze om gezondheidsredenen niet mogen gebruiken, moeten de nieuwe medicijnen vergoed worden. Het kan en mag niet zo zijn dat de overheid een groep kinderen met ernstig eczeem in de kou laat staan!

Zelfzorg ook niet meer vergoed
Veel kinderen met eczeem hebben ook allergiën en voor die allergieën gebruikt men zogenaamde antihistaminica. Een paar daarvan, en juist die merken die bij kinderen vaak gebruikt worden, zijn ook vrij verkrijgbaar en die moet je dus nu ook zelf betalen.

Alles bij elkaar leidt het ertoe dat ouders van kinderen met eczeem veel geld moeten betalen voor de toch al intensieve behandeling van eczeem.

De Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem begint daarom met een petitie via de website (www.vmce.nl). En we zoeken - daar zijn we heel eerlijk in - aandacht. En, het gaat niet om iets zeldzaams, 7,2% van de kinderen onder de 12 jaar heeft eczeem, in mindere of meerdere mate!

Wij hopen dat jullie een klein plekje voor ons hebben. Want als je een keer een klein kind hebt gezien met heel ernstig eczeem, nou dan begrijp je hoe erg het kan zijn en hoe dringend goede zorg en goede - betaalbare - medicijnen nodig zijn.

Alvast dank voor de aandacht.

Met vriendelijke groet,
VMCE Commissie Belangenbehartiging/Kenniscentrum,

Bernd Arents
coördinator

VMCE


Postbus 26
3860 AA

CDJ Communicatie
Caroline de Jongh
tel : 076 ­ 56 55 170



033-2471044 (9:00-13:00 uur)
Website: www.vmce.nl
Mailadres: info@vmce.nl