PERSBERICHT - 2003-12-29

Reisjournalistiek brengt de wereld dichtbij

Beroepsvereniging TourPRess viert 50-jarig bestaan

TourPRess Holland, de beroepsvereniging van toeristisch journalisten en voorlichters, bestaat volgend jaar 50 jaar. Bij dit jubileum wordt uitgebreid stilgestaan tijdens de vakdag, op 13 januari, op de Vakantiebeurs in Utrecht. Verder vindt in november een gala plaats ter ere van het 50-jarig bestaan. De vereniging kent 200 leden en heeft tot doel het bevorderen van juiste publicaties en voorlichting.

Met de toename van de vrije tijd is de reislust de afgelopen decennia toegenomen. Uit recente cijfers blijkt dat 82% van de Nederlanders vorig jaar één of meer keer op vakantie is geweest. In totaal zijn afgelopen jaar 34,6 miljoen vakanties doorgebracht. De reisjournalistiek en voorlichting vervult bij de vakantiekeuze een belangrijke rol.

Het blijkt dat reisjournalistiek de wereld in de afgelopen jaren zeker verder toegankelijk heeft gemaakt en sommige natuurgebieden en volkeren heeft kunnen behoeden voor een oneigenlijke stroom van toeristen. Soms is het prettig over andere volkeren en gebruiken te lezen en ben je gelukkig in staat ook die bevolkingsgroep nog zijn eigen identiteit te laten behouden.

Vijftig jaar geleden stond zowel de toeristische berichtgeving als het reizen nog in de kinderschoenen. Echte reizigers zoals Marco Polo, Carel Baedecker en Thomas Cook waren de journalisten reeds voor gegaan en in de naoorlogse tijd ontstond een grotere behoefte om meer van de wereld te horen en te zien. De behoefte aan informatie over den vreemden werd een steeds nadrukkelijke vraag bij het grote publiek en de toenmalige bladen. Ook de uitwisseling van gegevens onder toeristische journalisten zelf werd steeds belangrijker.

Op 4 december 1954 werd in Frankrijk de F.I.J.E.T. opgericht met als doel de toeristische berichtgeving een professioneel gezicht te geven. Direct werd in Nederland gesproken door onder meer door Kees Roorda, toenmalig perschef van de Algemene Nederlandse Vereniging van Vreemdelingenverkeer, Wim Fredi, correspondent voor het Franse blad Le Répertoire des Voyages, Jan Fuchs van Het Parool, Brongers B.L. Smid van het A.N.P. en Gerrit Staalman van Missets Horeca, Loet van Duinhoven van de Nederlandse ReisVerenigingen, Tom Hoogland als freelance journalist, Hans Pennarts van Handels & Transport Courant en Joep Verkerk van de ANWB, om voor Nederland een specifieke afdeling op te richten.

Diezelfde dag verklaarde een groep journalisten zich bereid hieraan mee te doen. En zo werd vier dagen na oprichting van de F.I.J.E.T. op 8 december 1954 in Den Haag, de "Vereniging Toeristische Journalisten en Schrijvers" opgericht. De eerste voorzitter was de briljante Gerrit Staalman met Wim Freni als penningmeester en als secretaris Kees Roorda. De toenmalige naam Tourjour werd bedacht door Tom Hoogland en de vereniging groeide voorspoedig. Door zeer veel leden is in de afgelopen jaren een bijdrage geleverd waarbij de namen van Tom Bouws en David Mol zeker niet onvernoemd mogen blijven.

De huidige vereniging heeft duidelijk de doelstelling van de toenmalige oprichters verder uitgebouwd en een nog breder gestalte gegeven. Vandaar dat in de vereniging zowel de journalisten, schrijver en persvoorlichters zijn vertegenwoordigd. Na diverse verenigingsnamen waaronder die van Stichting Genootschap Toeristische Journalisten en Auteurs in Nederland heeft de vereniging sinds 1999 de naam TourPRess Holland gekregen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Gert van Brakel
voorzitter TourPRess Holland
telefoonnummer: 0571 28 08 50 of 013 512 22 45.

U bent van harte uitgenodigd op de stand van TourPRess Holland op de vakdag van de Vakantiebeurs.

Van 14.30-15.30 uur zal er een gezellig bijeenkomst plaatsvinden op de stand 11C.100 tussen hal 11 en 12.