Crucell N.V.

Published: 08:00 13.01.2004 GMT+1 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell verleent Pfizer een exclusieve licentie op Crucell's West-Nijl vaccin voor paarden

Leiden, 13 januari 2004 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL) heeft vandaag bekend gemaakt dat zij een exclusieve licentie heeft toegekend aan het Amerikaanse Pfizer Inc. om Crucell's veterinair West-Nijl vaccin voor gebruik in paarden te ontwikkelen en te commercialiseren.

Op grond van de overeenkomst ontvangt Crucell van Pfizer een aanvangs-licentiebetaling, jaarlijkse- en succesbetalingen, alsmede royalty's op de omzet van dit vaccin. Verdere financiële gegevens zijn niet bekend gemaakt.

In juni 2003 is Crucell met het Israëlische Kimron Veterinary Institute gaan samenwerken om een veterinair vaccin tegen West-Nijl virus voor gebruik in ganzen in Israël te ontwikkelen. Crucell en Kimron verwachten dit vaccin in 2004 te registreren. Pfizer wordt verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het vaccin voor gebruik in paarden.

Het op PER.C6(TM) geproduceerde veterinair West-Nijl vaccin is een geïnactiveerd virus product, dat bewezen heeft een krachtige en effectieve afweerreactie in andere diersoorten teweeg te brengen. Volgens bronnen in de industrie zijn er sinds de goedkeuring van het eerste vaccin in 2001 al 8 miljoen doses van het vaccin gebruikt, tegen een prijs van $25 per dosis, inclusief veterinaire vergoedingen. Dit wijst op een zeer aantrekkelijke huidige Amerikaanse markt van minstens tientallen miljoenen dollars.

"We zijn verheugd dat Pfizer Animal Health, een leider in veterinaire vaccins, Crucell's PER.C6(TM) technologie heeft gekozen om hun nieuwe West-Nijl vaccin voor paarden te ontwikkelen," zei Dinko Valerio, President en Chief Executive Officer van Crucell. "Het veterinair West-Nijl vaccin heeft de mogelijkheid om één van de eerste op PER.C6(TM) geproduceerde vaccins te worden dat op de Amerikaanse markt komt, door het snellere registratieproces in de dierlijke gezondheidszorg."

West-Nijl virus in paarden
West-Nijl virus besmet paarden eerder dan andere huisdieren. Veel paarden die besmet zijn met het West-Nijl virus worden niet ziek. Van de paarden die wel ziek worden, wordt één op de drie afgemaakt of overlijdt. Door blootstelling aan het virus en/of vaccinatie kunnen paarden immuun gemaakt worden voor het West-Nijl virus. In 2001 is er een West-Nijl vaccin op de markt gekomen. Het aanbevolen schema voor vaccinatie van paarden is twee vaccins met een tussenperiode van 3 tot 6 weken, gevolgd door een jaarlijkse vaccinatie. Op dit moment is de duur van immuniteit door vaccinatie niet bekend.

Crucell's menselijk West-Nijl vaccin programma
Crucell ontwikkelt ook onafhankelijk een menselijk vaccin tegen West-Nijl virus. Het vaccin is gebaseerd op een geïnactiveerd vaccintechnologie, welke bewezen resultaten heeft op het gebied van werkzaamheid en veiligheid. Het is geproduceerd op Crucell's unieke PER.C6(TM) technologie. Het bedrijf verwacht het menselijke vaccin in 2005 in klinische ontwikkeling te brengen.

Overzicht van West-Nijl virus
Het West-Nijl virus is lid van de flavivirus familie, waar ook gele koorts en St Louis encephalitis toe behoren. Het virus komt voor in Afrika, West Azië en het Midden-Oosten. Sinds 1999 verspreidt het West-Nijl virus zich over de VS en Canada. Het West-Nijl virus overleeft in vogels, en wordt door muggen op de mens overgebracht.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria en West-Nijl virus. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met Aventis Pasteur voor een griepvaccin, de U.S. National Institutes of Health voor een Ebola vaccin en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6(TM) technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6(TM) technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere Aventis, DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en heeft momenteel 180 medewerkers. Crucell staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com

This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on April 18, 2003, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).

United States Department of Agriculture (USDA) en Wyeth Animal Health

Voor de PDF-versie van dit bericht, klik op de volgende link:

PDF-versie

Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Louise Dolfing
Manager Corporate Communications
Tel +31-(0) 71-524 8863
l.dolfing@crucell.com

Redington, Inc.
Thomas Redington
Tel. +1 212-927-733
tredington@redingtoninc.com