TRENDBOX BV

Trouwen wordt steeds minder belangrijk in Nederland

Steeds minder Nederlanders geven aan trouwen belangrijk te vinden. In 1992 gaf 68% van de Nederlanders aan trouwen/getrouwd zijn belangrijk te vinden, momenteel is dat 45%. Dit blijkt uit de resultaten van het meest recente Life & Living onderzoek van Trendbox naar ontwikkelingen in houding, gedrag en mentaliteit onder 1.500 Nederlanders.

Trouwen of getrouwd zijn wordt elk jaar door minder Nederlanders belangrijk gevonden. In 1992 68%, in 1996 50%, in 2000 49% en nu 45% van de Nederlanders (mannen 48%; vrouwen 43%) geeft aan trouwen/getrouwd zijn belangrijk te vinden.

Het maakt overigens wel uit of men zelf al getrouwd is of samenwoont. Onder echtparen/samenwonenden hecht namelijk 55% belang aan trouwen/getrouwd zijn, binnen alleenstaand of (nog) niet samenwondend Nederland is dit 26%. Daarnaast heeft religie een duidelijke invloed. Van de Rooms Katholieke Nederlanders geeft 51% aan trouwen/getrouwd zijn belangrijk te vinden, onder Nederlands Hervormden is dit 58%, onder Gereformeerden 66%.

Het dalende belang van trouwen wil niet zeggen dat ook het aantal huwelijken drastisch afneemt. Meer Nederlanders trouwen (bron: CBS) en geven daar forse bedragen aan uit (bron: Bruid & Bruidegom). De redenen om te trouwen veranderen echter duidelijk door de tijd heen, en daarmee de maatschappelijke plek van de huwelijksdag. Waar het getrouwd zijn in het verleden nog vaak als 'verplicht' werd ervaren, spelen steeds vaker andere redenen een rol bij de keuze om te trouwen. Financiële voordelen, zekerheid (voor de kinderen), de wens van de (schoon)ouders, of gewoon een leuk feest waarbij men zelf in het middelpunt van de belangstelling staat. De huwelijksdag wordt daarmee steeds minder het traditionele begin van het huwelijk, en steeds meer een manier om de eigen persoonlijkheid en leefstijl te uiten.

Wanneer men dan echter getrouwd is, dan moet men dat ook blijven. Of in ieder geval proberen te blijven. Een steeds groter deel van Nederland (1996: 59% - 2000: 60% - nu: 65%) vindt namelijk dat men tegenwoordig veel te makkelijk gaat scheiden.

Overigens hebben Nederlandse mannen duidelijk een meer traditionele kijk op het gezin dan vrouwen. Zo is 37% van de Nederlandse mannen van mening dat wanneer er in een gezin jonge kinderen zijn, dat de moeder dan niet buitenshuis hoort te werken. Onder de vrouwen zelf is 26% het hiermee eens. Opvallend is dat binnen de gezinnen met daadwerkelijk een of meer jonge kinderen dit daalt naar 16%.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Trendbox B.V.

020 669 44 14
Bart Paashuis
Onderzoeksdirecteur
bart.paashuis@trendbox.nl

Richard Werkhoven
Senior Projectleider
richard.werkhoven@trendbox.nl

Of breng een bezoek aan onze website: www.trendbox.nl

13 jan 04 07:03