Gemeente Haarlem


12 januari 2004
Hans Veld, communicatieadviseur
023 511 3874
hveld@haarlem.nl
07/2004
Gemeente Haarlem, sector StedelijkeStedelijke Ontwikkeling

Persbericht


Overeenkomst tussen gemeente en IKEA legt basis onder nieuwe vestiging in Haarlem

De gemeente Haarlem heeft een overeenkomst getekend met IKEA Nederland. Daarin staan de maatregelen die genomen moeten worden voor de vestiging van het bedrijf in de Waarderpolder. IKEA gaat daar in het voormalige bedrijfscomplex van Sony aan de Laan van Decima een nieuwe vestiging openen. De opening is voorzien rond de zomer van 2005. Hiervoor heeft IKEA inmiddels de bouwaanvraag ingediend. Na een verbouwing heeft de vestiging Haarlem straks een omvang van 27.000 m2 bruto vloeroppervlakte en parkeergelegenheid voor zo'n 1350 bezoekers. IKEA Haarlem biedt werk aan 240 mensen.

De overeenkomst tussen de gemeente en IKEA werd tijdens een feestelijke bijeenkomst op maandagmiddag 12 januari in de Expo Haarlem in Uitvoering ondertekend door wethouder Economische Zaken Berny Martini en de algemeen directeur van IKEA Nederland Petra Hesser.


In de overeenkomst worden diverse praktische zaken met betrekking tot de vestiging geregeld. Vanuit de gemeente gaat het onder meer om de inspanningsverplichting voor het verkrijgen van de vereiste vrijstelling op het bestemmingsplan, de noodzakelijke te treffen verkeerskundige - en infrastructurele maatregelen en het maken van een stedenbouwkundig - en landschappelijk inrichtingsplan dat past in de ontwikkeling van de Spoorzone. IKEA heeft zich in de overeenkomst onder meer verplicht een bijdrage van 3,3 miljoen euro (exclusief BTW) te betalen voor de investeringen in de aan te leggen infrastructuur. Verder levert het bedrijf een bijdrage aan de te realiseren fly-over over de Amsterdamse Vaart (A200) door een stuk grond over te dragen aan de gemeente tegen een symbolisch bedrag van 1 euro.

Noot voor de redactie,

Gemeente Haarlem