Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 januari 2004

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

1. Bent u er niet in geslaagd belangstelling te wekken bij het bedrijfsleven voor het sponsoren van activiteiten in verband met het Nederlandse EU-voorzitterschap?

2. Zo nee, waaraan is dit naar uw oordeel te wijten?

3. Welke stappen heeft u ondernomen om het bedrijfsleven te benaderen voor sponsoring? Is het gebleven bij een verzoek van u aan de voorzitter van VNO-NCW, een verzoek dat door hem is doorgeleid aan alle bij de organisatie aangesloten bedrijven? Zo ja, is dit niet een veel te passieve vorm om daadwerkelijk belangstelling te genereren? Zo nee, wat heeft u nog meer gedaan om sponsors binnen te halen?

4. Was er sprake van onwil bij het ministerie van Economische Zaken om sponsoren te werven? Zo ja, heeft dit ministerie uw pogingen actief tegengewerkt of op andere manieren uw inspanningen ontmoedigd of niet gesteund? Waren er ook andere ministeries niet bereid om uw pogingen actief te steunen? Om welke ministeries gaat het daarbij?

5. Waarom lukt het naar uw oordeel andere landen wel om sponsors te vinden voor hun EU-voorzitterschap? Heeft u onderzoek laten doen naar de methoden die in andere lidstaten door de overheid zijn gehanteerd om sponsors binnen te halen? Zo ja, welke lessen heeft u uit die ervaringen getrokken en op welke wijze heeft u die lessen in de praktijk gebracht bij uw wervingsactiviteiten? Zo nee, waarom hebt u niet de moeite genomen om te leren van ervaringen elders?

6. Kunt u een overzicht per lidstaat geven van de hoeveelheid sponsorgeld die in de afgelopen vijf à zes jaar door de verschillende voorzitterschappen is binnengehaald? Wat kan uit dit overzicht worden afgeleid voor de meerkosten die de Nederlandse belastingbetaler moet dragen doordat u er niet in bent geslaagd sponsors te vinden, daar waar dat in andere lidstaten wel steeds is gelukt?

De Volkskrant van zaterdag 10 januari 2004


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.