Partij van de Arbeid

Vragen van het lid Klaas de Vries (PvdA) aan de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie 1

1. Hebt u kennisgenomen van de uitzending van Twee Vandaag op maandag 5 januari over de Somaliër Liibaan?

2. Klopt de mededeling in deze uitzending dat u enkele weken lang geen vragen van Twee Vandaag hebt willen beantwoorden over de onmogelijkheid van terugkeer van Liibaan, over de verstrekking van illegale paspoorten en over de rol van IND-reisbemiddelaars in Dubai en Nairobi?

3. Bent u niet van mening dat de overheid ook op moeilijke vragen van de pers naar vermogen een antwoord behoort te geven en waarom is dat in dit geval niet geschied?

4. Is het waar dat de ministers De Hoop Scheffer en Nawijn door de Somalische autoriteiten op de hoogte zijn gesteld van hun weigering om in Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers in hun land te laten terugkeren? Hoe luidde die mededeling en hoe heeft de Nederlandse regering daarop gereageerd?

5. Hoe verhoudt deze opstelling van de Somalische autoriteiten zich tot uw herhaalde mededeling dat u geen land bekend is dat zijn eigen onderdanen niet wil laten terugkeren?

6. Met welke Somalische autoriteiten onderhoudt u contacten en tot welke bevindingen leiden die met betrekking tot de terugkeer van Somaliërs naar hun land?

7. Worden de reisbescheiden die door uw toedoen ter beschikking worden gesteld, zoals het Europese laissez-passer, door de Somalische autoriteiten erkend?

1 De vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen, ingezonden op 23 december 2003


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.