Ingezonden persbericht

Debat 'De kunst van het opvoeden' in De Rode Hoed

Over autoriteit, rituelen, spelen en verwennen AMSTERDAM, 20031222 -- De Rode Hoed te Amsterdam organiseert op dinsdag 13 januari 2004 het programma 'De kunst van het opvoeden'. Aan de hand van een viertal thema's wisselen ouders ervaringen uit en informeren elkaar over hun eigen aanpak. Aanleiding voor deze bijeenkomst is het feit dat opvoeden in onze veranderende samenleving niet meer vanzelfsprekend is. Veel ouders vragen zich af of zij 'het wel goed doen'. Organisatie: De Rode Hoed. Gespreksleiding: Bert van Slooten (Radio 1 Journaal). Aanvang: 20.15 uur in de Grote Zaal.

Programma
Bas Levering (Pedagoog en onderzoeker Universiteit Utrecht, hoofdredacteur Magazine Pedagogiek in Praktijk) houdt een inleiding over opvoedingsverhoudingen vanaf de jaren vijftig tot nu. Daarna een gesprek met Bas Levering, Justine Pardoen (hoofdredacteur Ouders Online), Lisette Thooft (publicist) en ouders in de zaal. De volgende thema's komen aan de orde:
* Hoe oefen je autoriteit uit? Wat hebben we als ouders te vertellen? Hoe geef je je betrokkenheid met het kind én de gemeenschap vorm?
* Wat is het belang van rituelen? Welke rituelen hebben we weggegooid en welke missen we?
* Wat is verwennen en wat niet?
* De kunst van het spelen en de beperkingen van een druk leven.

De meeste ouders dóen het goed
De verhouding tussen ouders en kinderen is fundamenteel veranderd. Dwang is 'uit', onderhandelen is 'in'. Ook de omgeving is niet meer dezelfde: familieleden wonen ver uit elkaar. Veel ouders vragen zich af of zij 'het wel goed doen', bijvoorbeeld op websites als Ouders Online. Maar de meeste ouders dóen het goed. Ze zoeken zelf intensief naar antwoorden op hun vragen, en verzinnen vaak creatieve uitwegen uit moeilijke situaties. De Rode Hoed organiseert een avond over de kunst van het opvoeden.




Ingezonden persbericht