BNN

PERSBERICHT

Hilversum, 9 december 2003

AndrÉ hazes, gijs scholten van aschat en henk jan smits in de nationale iq test

Op woensdag 14 januari zendt BNN van 20.25 uur tot 22.25 uur op Nederland 2 De Nationale IQ Test 2004 uit. Voor de vierde keer kan heel Nederland voor de buis, via internet of via sms meten hoe hoog, of hoe laag zijn of haar intelligentie is. Dit jaar zijn onder andere André Hazes, Gijs Scholten van Aschat, Henk Jan Smits, Ernst Paul Hasselbach, Liesbeth Kamerling en Marian Mudder te gast bij Bridget en Jeroen Pauw.

Net als voorgaande jaren strijden vijf verschillende groepen in de studio tegen elkaar. Daarnaast meten ook acht bekende Nederlanders hun IQ. De namen van de laatste twee bekende Nederlanders worden binnenkort bekend gemaakt.

BNN-presentator Jeroen Pauw neemt dit jaar weer de test af. De kandidaten worden getest op hun verbale intelligentie, numerieke intelligentie, visueel redeneren en hun geheugen. In totaal worden vijfenzestig vragen gesteld met vier antwoordmogelijkheden (A,B,C en D). De centrale presentatie van het programma is in handen van Bridget.

Wie live meedoet aan de test via de speciale internetsite www.bnn.nl/dnt kan zijn uitslag direct aan het eind van de test uitprinten. Meer informatie hierover is te vinden op de site. Het is ook mogelijk de antwoorden per vragenblok tijdens de uitzending te versturen naar het speciale sms-nummer 4600. Een sms-je met een persoonlijke IQ-score wordt teruggestuurd en kost 1,10 euro.

De Nationale IQ Test is de moeder der testen. Vier jaar geleden introduceerde BNN voor het eerst de test bij het Nederlands publiek. Het concept is in de loop der jaren met wisselend succes overgenomen door andere omroepen. De moeder der testen is ondertussen ook in het buitenland een groot succes. De Nationale Test wordt geproduceerd door Eyeworks, het productiebedrijf van Reinout Oerlemans.