Jaarbeurs Utrecht


Persberichten Perskamer: Vakantiebeurs

Auvergne eregast op Frans Paviljoen Vakantiebeurs 2004

Persbericht

Utrecht, december 2003

Land van ridders, vulkanen en streekgerechten

Zwaardvechtende ridders, uitbarstingen van vulkanen, een zingende dansgroep en een echt Frans restaurant zullen de aandachttrekkers zijn van het Franse paviljoen op de Vakantiebeurs 2004, die van woensdag 14 tot en met zondag 18 januari 2004 wordt gehouden in de Jaarbeurs Utrecht. Het spektakel is afkomstig uit de Auvergne, de regio die eregast is van het in Hal 9 gelegen Franse paviljoen. De ridders zullen dagelijks met zwaard en degen de strijd met elkaar aangaan.

Het zijn spectaculaire maar tevens bloedeloze gevechten, want de ridders zijn er in getraind om elkaar geen pijn te doen. Ze demonstreren een stukje middeleeuwse riddergevechten en de oude riddercultuur in de regio Auvergne. Tijdens de Vakantiebeurs kunnen ze dat echter niet te paard doen, zoals doorgaans wel het geval is in het Kasteel van Murol, vlakbij de Puy de Dome. De ridders zijn als Compagnie Gabriel aan dit kasteel verbonden.

Vulcania De vulkaanuitbarstingen en andere animaties die tijdens de optredens op een groot videoscherm worden vertoond zijn afkomstig van het nog jonge vulkanische themapark Vulcania in Saint Ours les Roches. Vulcania werd in juni 2002 geopend en trok een jaar later al de miljoenste bezoeker. In het park wordt inzicht gegeven in het vulkanisme in de Auvergne, met meer dan tachtig vulkaankraters, waaronder de bekende Puy de Dome, en buiten Frankrijk. Uitgangspunt is om de kennis over vulkanen te verspreiden, de vulkaangebieden te beschermen en hiervoor belangstelling op te wekken van toeristen.

Folkloristische dansen De zang- en dansgroep La Bourrée Gannatoise verzorgt op het Franse Paviljoen folkloristische dansen en zang uit de Auvergne. Uit dezelfde streek komen ook Nadine en Bruno Beaupère, die in de plaats Maurs het restaurant 'La Ferme de Bedou' runnen. Zij laten de bezoekers kennis maken met typische Auvergnese streekgerechten. De Association Fromages d'Auvergne biedt de gelegenheid om -geblinddoekt - te proeven van gegarandeerd originele Franse streekkazen. Bijna alle Franse toeristische gebieden, 95 in totaal, zijn in het 3000 m² grote Franse paviljoen aanwezig. Voor de Auvergne zijn dat de groene departementen: Allier, Puy de Dome, Cantal en Haute Loire.

Openingstijden De Vakantiebeurs wordt gehouden in Hal 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, 11 en 12. De openingstijden zijn op woensdag 14 en donderdag 15 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 16 januari van 10.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 17 en zondag 18 januari van 10.00 tot 18.00 uur. De Vakantiebeurs is, niet alleen in januari, de plek om zich te informeren en te oriënteren. Het hele jaar door kan gesurft worden naar de meest uitgebreide en onafhankelijke vakantie informatieplaats van Nederland: www.vakantiebeurs.nl.


-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie (