Ingezonden persbericht


Debat over bi-nationale staat voor Israeli en Palestijnen

Het falen van het Oslo-proces en de Roadmap

toont aan dat fundamentele vragen niet uit de weg mogen worden gegaan.

Jan Gruiters, directeur Pax Christi
PERSMEDEDELING


Pax Christi organiseert debat over de binationale staat versus de twee-staten optie als vredesperspectief voor het Israëlisch- Palestijnse conflict

Op woensdag 14 januari organiseert Vredesorganisatie Pax Christi een open debat over de vredesperspectieven voor het Israelisch-Palestijnse conflict. Pax Christi is reeds sinds 1967 in dialoog met Israelische en Palestijnse vredes- en mensenrechtengroepen en werkt nauw samen met deze groepen. Het debat vindt plaats in cultureel en politiek centrum de Balie in Amsterdam. Speciale gast is Meron Benvenisti, Israelisch publicist en voormalig loco-burgemeester van Jeruzalem.

Meron Benvenisti is van mening dat de (politieke) realiteit het politieke denken over oplossingen allang heeft ingehaald. Palestijnen en Israeliers zijn tot elkaar veroordeeld samen te leven in een binationale staat. Of, zoals hij in de Israelische krant Ha'aretz verklaarde: "In fact, even today we are living in a binational reality, and it is a permanent given. It cannot be ignored and it cannot be denied. What we have to do is adapt our thinking and our concepts to this reality." Voor- en tegenstanders van zijn binationale staat visie-zullen met Benvenisti in debat gaan over deze problematiek.

"Het falen van het Oslo-proces en de Roadmap toont eens te meer aan dat de fundamentele vragen niet uit de weg mogen worden gegaan" aldus Jan Gruiters, directeur van Pax Christi-Nederland. "We kunnen het ons niet permitteren dat het conflict blijft verscherpen, dat religieuze en etnische tegenstellingen blijven worden aangewakkerd. Het besef dat de realiteit en de dwang van pragmatisch denken en handelen aan importantie toenemen ten koste van ideologische haarkloverij bindt de deelnemers aan het debat op 14 januari en zorgt voor toenadering tussen verschillende stromingen. Het onlangs geinitieerde "Geneve-verdrag" laat zien dat een overeenstemming of een oplossing mogelijk is."

Deelnemers: Meron Benvenisti (Israël), Elon Portugaly (Israël, Peace Now), Radi Suudi, Jan Gruiters, Rob Simons en Wim Bartels (gespreksleider)

Organisatie: Pax Christi Nederland

Plaats: De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10

Amsterdam
Datum: Woensdag 14 januari

Aanvang: 20.00 uur

Entree: 5 euro

Voertaal: Engels

---


Voor meer informatie bel Evert-Jan Grit: 030 242 84 82 email: grit@paxchristi


---


postbus 19318
3501 DH Utrecht godebaldkwartier 74
3511 DZ Utrecht e-mail: paxchristi@paxchristi.nl
www.paxchristi.nl telefoon 030 - 2 33 33 46
fax 030 - 2 36 81 99