OSB

Den Bosch, woensdag 14 januari 2004

Embargo tot woensdag 14 januari 2004, 16.15 uur

PERSBERICHT

Administratieve lasten in schoonmaakbranche kunnen met 50% omlaag!

Door de procedure rondom het Europees aanbesteden anders aan te pakken, zou de administratieve lastendruk voor de schoonmaakbranche met 50% verminderd kunnen worden. Dat stelde de voorzitter van de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB), de heer drs. H.J.G.M. van Weerdenburg, in zijn nieuwjaarstoespraak op woensdag 14 januari 2004. Hij deed bij die gelegenheid een oproep aan alle bij de aanbesteding betrokken partijen om zo snel mogelijk om tafel te gaan zitten en samen een ander systeem voor het aanleveren van de benodigde informatie op te zetten. OSB zal het voortouw hiertoe nemen, zo liet de OSB-voorzitter weten.

Een van de doelstellingen van het Kabinet is de administratieve lastendruk voor ondernemers terug te dringen. Minister Zalm van Financiën heeft aangegeven zeker 25% reductie van die lasten te willen bereiken. OSB is het met die doelstelling van harte eens, omdat binnen de schoonmaakbranche een extreem zware administratieve lastendruk bestaat. OSB-voorzitter Van Weerdenburg stelde specifiek de rompslomp rondom de Europese aanbestedingen aan de orde, omdat de procedures hieromtrent ieder jaar steeds verder worden opgeschroefd. Niet alleen de regels vanuit de Europese Unie zijn hier debet aan, maar ook de opdrachtgevers, makelaars, intermediairs en schoonmaakbedrijven zelf. De gevraagde informatie is veel te gedetailleerd en moet bij elke aanbesteding opnieuw worden aangeleverd. In de ogen van OSB heeft dit ertoe geleid, dat er inmiddels een wanverhouding is ontstaan tussen de gevraagde informatie en waar het uiteindelijk om gaat, namelijk een opdracht goed kunnen uitvoeren. OSB roept daarom de bij de Europese aanbesteding betrokken partijen op tot overleg over mogelijke oplossingen. Hoewel alle opties open staan, denkt OSB aan de mogelijkheid om een centraal coördinatiepunt in te stellen waaraan schoonmaakbedrijven één keer per jaar gestructureerd kerninformatie beschikbaar stellen. Daarnaast zouden ook de aanbestedingscriteria nog eens tegen het licht gehouden moeten worden. Met deze aanpak wil OSB in 2004 inhoud geven aan een belangrijk speerpunt voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche, namelijk het aanzienlijk terugdringen van de onnodig zware administratieve lastendruk voor ondernemers.

De OSB-Nieuwjaarsreceptie vond plaats in Hart van Holland Nijkerk en werd bijgewoond door tal van vertegenwoordigers uit de schoonmaak- en glazenwassersbranche.

///////////////////////////////////

Noot voor de redactie,