Gemeente Amersfoort

Collegeformateur presenteert plan van aanpak

datum: 13 januari 2004

De Amersfoortse collegeformateur de heer P.M. Strengers (VVD) heeft gisteravond zijn plan van aanpak rond het collegeprogramma en de collegevorming besproken met de fractievoorzitters van de beoogde coalitiepartijen VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en ChristenUnie. Afgesproken is dat het collegeprogramma en de collegesamenstelling gelijktijdig zullen worden besproken en uitgewerkt. De formateur streeft er naar de formatiewerkzaamheden op 23 januari aanstaande af te ronden zodat op 28 januari aanstaande een nieuw college kan worden geïnstalleerd door de gemeenteraad.

Collegeprogramma
Voor het opstellen van het collegeprogramma gaan de coalitiefracties uit van de 7 onderwerpen die ook zijn genoemd in het rapport van informateur H. Dijkstal: veiligheid, Vathorst, Eemcentrum, groen blauwe structuur, ziekenhuisvoorzieningen, de sociale problematiek en economische ontwikkeling. Daarnaast is het onderwerp baggerstort aan dit lijstje toegevoegd. In het collegeprogramma worden over deze onderwerpen kernachtige, heldere afspraken gemaakt. Per onderwerp gaan steeds twee fracties aan het werk. Zij doen het voorbereidende werk en komen met een tekstvoorstel. Alle tekstvoorstellen worden vervolgens besproken in een gezamenlijke bijeenkomst van de vertegenwoordigers van de fracties. Daarna wordt het concept-collegeprogramma voorgelegd aan de fracties. De fractievoorzitters streven ernaar om deze werkzaamheden uiterlijk 23 januari aanstaande af te ronden. Dan wordt het collegeprogramma ook openbaar gemaakt.

Collegesamenstelling
Voor de samenstelling van een nieuw college voert de formateur de komende dagen gesprekken met de beoogde coalitiefracties. De portefeuilleverdeling en wethouderskandidaten komen bij deze gesprekken aan de orde. Ook deze werkzaamheden wil de formateur zo mogelijk 23 januari aanstaande afronden en dan de resultaten bekend maken. Op 28 januari aanstaande kan dan het nieuwe college worden geïnstalleerd.

De fractievoorzitters hebben ervoor gekozen om in een korte tijd snel te werken en over de eindresultaten van de formatie direct mededelingen te doen zodra die er zijn.