Gemeente Amersfoort

Woonwagenbewoners van De Birkt kunnen verhuizen naar Middelhoefseweg

datum: 13 januari 2004

De woonwagenbewoners van woonwagencentrum De Birkt kunnen verhuizen naar een nieuwe plek die aan de Middelhoefseweg komt. Dat is de conclusie van een gemeentelijk onderzoek naar mogelijke locaties voor de laatste 13 woonwagens die van het woonwagencentrum moeten verdwijnen. De Birkt ligt aan de rand van bedrijventerrein Isselt.

De locatie aan de Middelhoefseweg zal een vast permanent woonwagencentrum worden, voor maximaal 13 wagens. Daarmee is voor deze bewoners een einde gekomen aan jarenlange onzekerheid over een definitieve plek om te wonen. Dit betekent dat zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, dichtbij het Soesterkwartier. De gemeente verwacht dat het nieuwe woonwagencentrum op z'n vroegst in 2006 kan worden opgeleverd. Dat heeft te maken met te volgen procedures en de periode van werkzaamheden voor de aanleg.

Middelhoefseweg
Vanmiddag zijn de bewoners van De Birkt als eerste geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek. De nieuwe plek aan de Middelhoefseweg is gisteren met de raadsadviescommissie economische zaken in vertrouwen besproken. De raadsadviescommissie reageerde tijdens de peiling in de vergadering gematigd positief. Onder strikte voorwaarden over de afmetingen en het beheer van het centrum en handhaving van regels gaf de commissie groen licht om dit plan verder uit te werken. Het college van burgemeester en wethouders zal daarin nauw samenwerken met de bewoners. Tijdens eerder gevoerd overleg suggereerden de bewoners zelf dat de Middelhoefseweg een goede alternatieve locatie zou zijn.

De Birkt
Het huidige terrein De Birkt is vanaf begin jaren '80 gebruikt als woonwagencentrum, maar altijd bedoeld geweest als tijdelijke locatie. Het grootste deel van de bewoners dat er toen kwam te wonen, is inmiddels elders gehuisvest. Uiteindelijk zouden de bewoners ruimte moeten gaan maken voor het aan te leggen bedrijventerrein. Dat moment is aangebroken, met de geplande herstructurering van bedrijventerrein Isselt. De laatste 13 legale bewoners zijn nu in de gelegenheid een definitieve vaste plek te krijgen aan de Middelhoefseweg. De 2 illegale woonwagens zullen moeten vertrekken. De gemeente heeft in overleg met de bewoners van de woonwagens gezocht naar alternatieve locaties. Daarbij kwam de Middelhoefseweg als meest geschikte locatie uit de bus. In de begroting van dit jaar is een bedrag van 1,1 miljoen euro gereserveerd voor de verplaatsing van de woonwagens.

Regionaal woonwagencentrum
Tot de jaren '80 had een veel groter terrein aan de Middelhoefseweg de functie van regionaal woonwagencentrum, er woonden daar toen honderden woonwagenbewoners. De opheffing van grote woonwagencentra werd in de jaren '80 landelijk ingezet. Veel grote centra in Nederland verdwenen in die periode, daarvoor in de plaats kwamen kleine compacte woonwagencentra, waarvan De Birkt een tijdelijke plek was.

Vathorst
Nieuwe aanvragen voor het centrum aan de Middelhoefseweg van bewoners die niet van het tijdelijk woonwagencentrum De Birkt komen, worden in de toekomst niet gehonoreerd. Er is een wachtlijst voor nieuwe standplaatsen. De gemeente werkt aan de realisering van kleine woonwagenstandplaatsen in het nieuwe stadsdeel Vathorst.