Dienstenbond CNV

Directie Aker Kvaerner zet in op forse reorganisatie 14-01-2004

In de afgelopen week is de CNV Dienstenbond schriftelijk geïnformeerd over de voornemens van de directie van ingenieursbureau Aker Kvaerner. Deze voornemens liegen er niet om; een collectief ontslag voor 87 collegas en vele wijzigingen in de organisatie.

Aan ons is aangereikt een tweetal documenten:

- de adviesaanvraag aan de ondernemingsraad (OR)
- een concept sociaal plan voor de opvang van de sociale gevolgen

Uiteraard is door ons grondig kennis genomen van beide stukken. Hier komt ook direct de rolverdeling om de hoek tussen OR en vakbond. De OR zal in de eerste plaats een oordeel moeten vellen over de voorgenomen wijzigingen in de organisatie. Het accent van de CNV Dienstenbond ligt op een kwalitatief goed sociaal plan.

Wat kunt u van de CNV Dienstenbond verwachten?

Allereerst zullen we ons inzetten voor een pakket afspraken, waarbij het aantal boventalligen en de wijze waarop er selectie wordt gemaakt centraal staat. Als vertrekpunt nemen wij het principe dat diegenen met het langste dienstverband de meeste rechtsbescherming dienen te krijgen. Voorzover er sprake moet zijn van gedwongen vertrek bij Aker Kvaerner, dienen er correcte en kwalitatief goede afspraken te worden gemaakt voor de opvang van sociale gevolgen. Zijn er mogelijkheden om van werk-naar-werk te komen? Wat gebeurt er als dat niet lukt? Wat is de hoogte van de schadeloosstelling bij gedwongen ontslag? Etc. Dit pakket afspraken dient in een sociaal plan opgenomen te worden. Deze collectieve afspraak wordt samen met u afgesloten. U bepaalt de inzet en uitkomst van deze onderhandelingen. We stellen het dan ook zeer op prijs als u contact met ons opneemt voor het uitwisselen van emailadressen en telefoonnummers zodat we elkaar goed kunnen bereiken.

Onder de maat
Op basis van onze recente ervaring met sociaal plan-onderhandelingen bij andere ingenieursbureaus, zoals ABB Lummus Global, Fugro en Oranjewoud is het toegestuurde concept sociaal plan nog ver onder de maat.

Op woensdag 14 januari zal voor het eerst worden gesproken met uw werkgever over de voornemens. Van de voortgang daarvan houden we u op de hoogte. De uitkomst van de komende onderhandelingen ligt in belangrijke mate in uw handen en in handen van al die collegas bij Aker Kvaerner die nog geen lid zijn van de CNV Dienstenbond. Om een goed sociaal plan voor elkaar te krijgen, is het van belang dat collegas lid worden. In de huidige onzekere omstandigheden sowieso geen overbodige luxe. Met veel leden bereiken we een beter resultaat. Doe uzelf een plezier en informeer u collegas over de CNV Dienstenbond en onze inzet. Bijvoorbeeld door het verspreiden van deze informatie.

Aan geïnteresseerde collegas kunnen we vrijblijvend een informatiepakket toesturen. Zij kunnen ook zelf met de CNV Dienstenbond kennismaken via deze website. Daaruit zal ook blijken dat het CNV-lidmaatschap relatief voordelig is. Veel vakbond voor weinig geld!

Wat kunt u nog meer van de CNV Dienstenbond verwachten?

Naast onderhandelingen over een collectief sociaal plan bieden we uiteraard individuele ondersteuning:

- Ondersteuning bij de toepassing van het sociaal plan in alle fasen.
- Juridische bijstand in de situatie dat u op de ontslaglijst terechtkomt .

- Het organiseren van outplacement. De CNV Dienstenbond beschikt over een loopbaanadviescentrum dat voor u outplacement kan verzorgen binnen de afspraken met uw werkgever.

- Deskundig advies en een gericht aanbod om een eventuele schadeloosstelling op fiscaal gunstige wijze in te zetten.
- Los van deze reorganisatie is, voor uw privé-zaken, een rechtsbijstandverzekering in de prijs van de contributie inbegrepen.

Informatie
Voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van deze Info kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel: (023)5651052 of email: h.gerding@cnvdibo.nl.