AutoRai

14-1-2004

Toyota Prius Auto van het Jaar in de Verenigde Staten en Canada

Een groep van 49 autojournalisten in de Verenigde Staten en Canada heeft de nieuwe generatie Toyota Prius verkozen tot North American Car of the Year 2004. Het gaat om een gigantische overwinning met een voorsprong van maar liefst 131 punten op de nummer twee.

De Amerikaanse Auto van het Jaar-titel is slechts weggelegd voor autos die op het gebied van design, innovatie, veiligheid en handelbaarheid nieuwe maatstaven creëren. De high tech Toyota Prius komt hieraan volledig tegemoet. Het is voor de tiende keer dat deze verkiezing in Noord-Amerika wordt gehouden.

Er werden zeventien autos bij de verkiezing in overweging genomen. De Toyota Prius behaalde met 298 punten een forse overwinning. De nummer twee en drie scoorde respectievelijk 167 en 113 punten. (Bron: North American Car & Truck of the Year 04/01/2004).

Het overgrote deel van de 49 deelnemende journalisten heeft meer dan twee decennia ervaring in de verslaglegging over de auto-industrie, waardoor men kan spreken van een zeer ervaren jury.

De Prius heeft in de Verenigde Staten gezorgd voor een van de snelste verkoopstarts in de geschiedenis van de Amerikaanse automarkt. Alleen al in december van het afgelopen jaar werden 4.025 orders geschreven.

De nieuwe Toyota Prius zal in Nederland op 5 februari aanstaande bij de Toyota dealer staan. Dankzij de high tech aandrijving met de Hybrid Synergy Drive technologie accelereert de Toyota Prius van 0 tot 100 km/h in 10,9 seconden. De fors bemeten vijfdeurs auto (wielbasis gelijk aan dat van de Toyota Avensis) laat een indrukwekkend gecombineerd verbruik zien van circa 4,3 l/100 km en de auto produceert een CO² -uitstoot van slechts 104 gram per kilometer.