Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 januari 2004

Vragen van de leden Timmermans en Blom (beiden PvdA) aan de minister en de staatssecretaris van Defensie

1. Kent u de plannen voor de hervorming van de Duitse krijgsmacht die door minister Struck van Defensie op 13 januari 2004 zijn gepresenteerd?

2. Kan uit de opmerking van minister Struck, dat Duitsland Orions van Nederland zal kopen, worden opgemaakt dat de beslissing hierover is genomen, met alle gevolgen van dien voor de toekomst van de Nederlandse Marine Luchtvaart Dienst en het vliegkamp Valkenburg? Zo ja, waarom is dit niet door u aan de Kamer gemeld? Hoe verhoudt deze ontwikkeling zich met de toezegging die u aan de Kamer heeft gedaan voor een nadere analyse van de toekomst van de Marpat? Zo nee, loopt Minister Struck met zijn opmerking dan voor de muziek uit?

3. Wat zijn de gevolgen van de Duitse plannen voor materieelprojecten waar Nederland en Duitsland beide bij betrokken zijn? Moeten de plannen voor de Boxer opnieuw worden aangepast nu de Duitsers pas op een later tijdstip het aantal te bestellen Boxers zullen vaststellen? Zo ja, wat zijn hiervan de gevolgen voor de Nederlandse bijdrage aan het project? Levert dit vertragingen of meerkosten op?

4. Mag uit het niet vermelden door Minister Struck van het project Fennek worden opgemaakt dat dit project onveranderd kan worden voortgezet? Hebt u hiervoor garanties ontvangen van Duitse zijde? Zo ja, waaruit bestaan deze garanties? Zo nee, verwacht u neerwaartse aanpassingen van het aantal te bestellen Fenneks? Wat zijn in voorkomend geval hiervan de gevolgen voor zowel de krijgsmacht als het Nederlandse bedrijfsleven?

5. Hoe groot is de 'geringe vermindering' van het aantal te bestellen NH-90 helikopters? Wat zijn de gevolgen van deze vermindering voor de andere deelnemers, waaronder Nederland, aan dit project? Levert dit meerkosten op voor Nederland of vertraging van de aflevering van de NH-90, voorzien voor 2007?

6. Biedt de aangekondigde herziening van het Duitse materieelkeuzeproces aanknopingspunten om ook de wijze waarop in Nederland defensiematerieel wordt verworven, opnieuw tegen het licht te houden? Zo ja, welke aanpassingen acht u nuttig en nodig?

www.bmvg.de (Weiterentwicklung der Bundeswehr: Wegmarken für den neuen Kurs)


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.