Gemeente Zaanstad

Samenwerkingsovereenkomsten Inverdan gesloten

woensdag 14 januari 2004

Samenwerkingsovereenkomsten Inverdan gesloten
De gemeente Zaanstad heeft gistermiddag samenwerkings-overeenkomsten gesloten met de marktpartijen NS Vastgoed, AM Vastgoed en de combinatie van woningcorporaties Saenwonen/ De Woonmij Zaanstad. De marktpartijen gaan samen met de gemeente een deel van het Masterplan Inverdan, de ontwikkeling van deelgebied de Knoop, tot uitvoering brengen. Het sluiten van de samenwerkingsovereenkomsten is een belangrijke mijlpaal in het Inverdan-project. De partners zien veel kansen in de stedelijke ontwikkeling in Zaandam en in hun onderlinge samenwerking.

Een nieuw stadshart voor Zaanstad
Inverdan geeft Zaanstad een modern, bruisend stadshart waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. In het centrum van Zaandam en rond het station komen in totaal meer dan 2500 nieuwe woningen, 140.000 m² kantoren, een nieuw stadhuis en bibliotheek, 18.000 m² nieuwe winkels en talloze andere voorzieningen. De plannen maken de verborgen en onbekende kwaliteiten van Zaanstad beter zichtbaar: water en groen zijn prominent aanwezig.

De Buiging: een verbinding tussen de oost- en westkant van het spoor In het Masterplan Inverdan staat hoe de oost- en de westkant van het spoor beter aan elkaar kunnen worden verbonden. De oplossing: de Buiging, een verhoogde stadsweg voor (brom)fietsers en voetgangers over het spoor. Aan deze stadsweg komen verschillende publieke voorzieningen, zoals een bibliotheek en het nieuwe stadhuis, een vergader- en zalencentrum, een fitnessruimte en de toegang tot een nieuw busstation en een vernieuwd station. Dit deel (over het spoor, de Houtveldweg en de Provincialeweg) wordt ontwikkeld door NS Vastgoed. De gemeente is verantwoordelijk voor het ontwerp van de openbare ruimte en het tijdelijke busstation. Zowel het stadhuis als de nieuwe bibliotheek worden straks eigendom van de gemeente. In de overeenkomst tussen NS Vastgoed en de gemeente staan afspraken over de betrokkenheid van de bevolking bij het ontwerp van het stadhuis.

Bioscoop, parkeergarage en winkels rond het Ankersmidplein Het gebied rondom Rustenburg, Ankersmidplein, C&A en Rozengracht wordt ontwikkeld door AM Vastgoed. Waar nu nog de Rustenburggarage staat, komt straks een multiplexbioscoop en een nieuwe ondergrondse parkeergarage met ruimte voor 1.100 auto´s. Ook verrijst er een winkelcentrum met 18.000 m2 winkels en horecagelegenheden. In het gebied worden bovendien circa 270 woningen gebouwd en een kinderopvangcentrum.

Woningen ten westen van het spoor
De combinatie van de woningbouwcorporaties Saenwonen en De Woonmij Zaanstad ontwikkelt in dit deelgebied voornamelijk woningbouw aan de westkant van het spoor. In de nieuwbouw komen circa 450 woningen, verdeeld over 11 deelprojecten, waarvan ruim 30% sociale woningbouw. De woningen variëren van eengezinswoningen tot appartementen in gestapelde bouw (tot 8 bouwlagen). De woningen worden gebouwd langs een slingerende hellingbaan die op maaiveldniveau begint en geleidelijk overgaat in de Buiging.