Gemeente Bergschenhoek

Toekomst 3B

Vrijwilligersprijs 2004, de hoeksteen
Vrijwilligers DOTO
Uit handen van waarnemend burgemeester D.H. Kok kregen de vrijwilligers van het Doto-Zomerkamp op 5 januari de vrijwilligersprijs, de Hoeksteen, uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Eerder ging de Hoeksteen naar de vrijwilligers van De Rustenburg, de Stichting Vluchtelingenwerk, de jeugddisco, de EHBO, de Stichting Welzijn Ouderen en het buurthuis t Schooltje.

Juryrapport vrijwilligersprijs Hoeksteen 2003

De vrijwilligersprijs Hoeksteen voor het jaar 2003 is toegekend aan:

De vrijwilligers van de organisatie DOTO-zomerkamp.

Het zomerkamp van DOTO bestaat sinds 1972. De hoofdleiding bestaat op dit moment uit 2 personen. De hoofdleiding kan beschikken over 22 vrijwilligers die het zomerkamp mogelijk maken. Deze vrijwilligers zijn verdeeld in twee groepen. De eerste ploeg bestaat uit 4 personen die de gehele week voor de deelnemers koken. De tweede ploeg bestaat uit 18 jeugdleiders. Zij werken het thema-programma uit in allerlei spelen, creativiteit en sport. Deze vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor de kinderen in de leeftijd van 7 t/m 13 jaar in Bergschenhoek.
Het doel van het DOTO-kamp is om ieder jaar weer 120 kinderen uit Bergschenhoek
(en 3B-hoek) een fijne week te bezorgen. .
De leiding heeft niet alleen oog voor plezier tijdens het zomerkamp. Zij besteden veel aandacht aan omgangsvormen zoals:


- Respect voor elkaar hebben

- Het leren omgaan met iedereen

- Leren iedereen in zijn waarde te laten.

Een leider is niet zo maar iemand. Buiten het vrolijke leven op een kamp is een leider vaak een sociaal werker. Een leider moet een kind die problemen heeft, een luisterend oor kunnen bieden.

Inmiddels heeft het zomerkamp van DOTO zijn waarde voor de jeugd van Bergschenhoek bewezen.
Het kamp wordt zeer gewaardeerd en krijgt veel vertrouwen van de gemeenschap. Zo vinden ouders die net in Bergschenhoek zijn komen wonen het DOTO-kamp een goede start voor hun kinderen om vriendjes op te doen.

De voornaamste activiteiten van de Stichting zijn:

Organiseren van het zomerkamp :

- Aanmeldingen kinderen

- Het programma

- Aanname en begeleiding van nieuwe leiding beleid Veilig kamp beheren


- Vervoer regelen

- Indeling van de groepen maken

- Administratie

- Sparen

- Aanschaf van materiaal

- Sponsering

- Reunie

- Website voor de thuisblijvers

- DOTO-disco voor kinderen van 7 t/m 13 jaar
- Inkopen boodschappen

- Maaltijden bereiden

- Begeleiding van de kinderen

- Nabestellingen van fotos

De laatste jaren is DOTO-kamp ook voor de thuisblijvers dagelijks te volgen. Elke dag wordt er op het internet de belevenissen met enkele fotos vermeld. Het blijkt dat het DOTO-kamp, tijdens de kampweek, hierdoor nog meer leeft binnen Bergschenhoek.

Zoals het er nu uitziet zal in de toekomst DOTO-kamp voorlopig stand houden. Met zulk een enthousiast team kan dat niet anders.

Door de toekenning van een prijs aan de vrijwilligers van het DOTO-Zomerkamp wil de gemeente Bergschenhoek dit vrijwilligerswerk uit de schaduw halen. Hiermee kan de prijs dienen als stimulans voor anderen om vrijwilligerswerk te gaan doen.

De nadere toelichting van de jury op haar keuze luidt als volgt:

Bij de instelling van deze prijs zijn diverse selectiecriteria opgesteld, zoals de voorwaarde dat het vrijwilligerswerk inspirerend en nastrevenswaardig moet zijn, waarbij de maatschappelijke betekenis van het werk in het oog springt. Bij de toekenning van de vrijwilligersprijs aan het DOTO-Zomerkamp is voornamelijk gelet op de grote variëteit aan activiteiten die het kamp ontplooit, het belang van de activiteiten van het kamp voor een grote groep inwoners van de gemeente, de enorme inzet van de vrijwilligers alsmede het enthousiasme waarmee zij hun werkzaamheden verrichten en de professionele organisatie van de activiteiten van het kamp.

Het gemeentebestuur heeft hieraan de gedachte toegevoegd, dat het er vooral om gaat de stille werkers op de achtergrond te eren. Het is duidelijk dat bovengenoemde activiteiten zich voor een belangrijk deel buiten het zicht van andere inwoners van Bergschenhoek afspelen. Om die reden verdient het DOTO-Zomerkamp het volledig om uit de schaduw te treden en wil de jury aan de vrijwilligersgroep de Hoeksteen uitreiken.

Gemeentehuis

Wapen Gemeente Bergschenhoek

(c) 2004 Gemeente Bergschenhoek - laatste wijziging op 14 januari 2004
- Techniek Aralto ICT