Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

14-01-2004
Lozing van afvalwater in het buitengebied
De situatie in Achtkarspelen

Regelmatig wordt de gemeente gebeld of gemaild met vragen over ongezuiverde afvalwaterlozingen in het buitengebied. Het onderwerp is zeer actueel en volgens de wetgeving moeten er maatregelen genomen worden voor 1 januari 2005. Gelet op die termijn willen wij u graag informeren.

U zult hierbij misschien denken: "Had dat niet eerder gekund?" Het antwoord op deze vraag is duidelijk: "Nee". De achterliggende gedachte is ingewikkelder. Er zijn namelijk nogal wat actuele zaken die binnen gemeente, provincie en waterschap de nodige consequenties met zich meebrengen, waardoor er zelfs tot op heden nog geen helder beeld te geven is. De komende tijd gaat er in ieder geval het een en ander veranderen op het gebied van lozingen. Hieronder volgt daarom voor zover mogelijk, een korte toelichting.

het buitengebied van Achtkarspelen Aansluiting op rioolstelsel of alternatieve voorziening
De kwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater is voor iedereen van groot belang. De Rijksoverheid heeft daarom nieuwe regels vastgesteld om te voorkomen dat ongezuiverd afvalwater in de bodem of op het oppervlaktewater wordt geloosd. Veel huishoudens en bedrijven lozen hun afvalwater nu nog op deze wijze, bijvoorbeeld via een (kleine) septictank. Een dergelijke voorziening reinigt het afvalwater echter onvoldoende en is vanwege de nieuwe wetgeving vanaf 2005 niet meer toegestaan. Alle huishoudens en bedrijven waarbij lozing van huishoudelijk afvalwater plaatsvindt, moeten daarom worden aangesloten op het rioolstelsel of voorzien van een alternatieve voorziening in de vorm van een IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater).

De situatie in Achtkarspelen
In het buitengebied van Achtkarspelen zijn ruim 900 huishoudens en bedrijven nog niet aangesloten op de riolering of voorzien van een voldoende alternatieve voorziening. Van deze 900 percelen zijn er 70 gelegen in 'zeer kwetsbaar gebied', de overige percelen bevinden zich in 'niet kwetsbaar gebied'. Volgens de nieuwe wetgeving moeten percelen die niet op de riolering worden aangesloten en in zeer kwetsbaar gebied liggen, worden voorzien van een IBA van minimaal klasse II, met een zuiverend rendement van circa 90%. De in niet kwetsbaar gebied gelegen percelen die niet worden aangesloten op de riolering kunnen volgens de wet volstaan met een IBA klasse I: de verbeterde septic tank (VST) of een gelijkwaardig alternatief.

De gemeente Achtkarspelen stelt zich ten doel om te komen tot een beleid waarin de lozing van afvalwater qua rendement en kosten voor zowel milieu, burger, als overheid op een zo efficiënt mogelijke manier tot stand kan komen. Mede daarom overleggen we momenteel met de provincie Fryslân en het Wetterskip Fryslân (respectievelijk als ontheffingsverlener en handhaver van het lozingenbesluit) over de nog niet berioleerde percelen in het buitengebied van de gemeente. Als dit overleg is afgerond, zullen het college en de raad zich uitspreken over het te voeren beleid met betrekking tot de afvalwaterlozing in het buitengebied van de gemeente. De verwachting is dat er in de loop van dit voorjaar meer duidelijkheid zal komen over de manier waarop het afvalwater in het buitengebied zal moeten worden geloosd.

Vragen?
Wij hebben u een beeld gegeven van de huidige stand van zaken bij lozing van (huishoudelijk) afvalwater in het buitengebied van onze gemeente. Meer valt er op dit moment niet te melden. Wij houden u uiteraard op de hoogte van de hiervoor genoemde ontwikkelingen en de, in de toekomst voor uw situatie van toepassing zijnde, eisen voor de lozing van uw afvalwater. Als u dringende vragen heeft, kunt u contact opnemen met de heer A.W. de Boer van de afdeling Planrealisatie, telefoon 0511 - 548285 of e-mail: aw.deboer@achtkarspelen.nl.