Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Persbericht

Woerden, 14 januari 2004

www.donorvoorlichting.nl: nieuwe, meest complete voorlichtingswebsite over orgaan- en weefseldonatie

Het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) lanceert vandaag een nieuwe website waarin alle informatie en nieuws over het onderwerp orgaan- en weefseldonatie overzichtelijk is samengebracht. Deze site is de meest complete deskundige website over dit onderwerp van dit moment in Nederland. De site heeft het doel om het algemene publiek maar ook nabestaanden en zorgprofessionals te informeren over alle mogelijke aspecten van donorschap.

Bij het publiek leven doorgaans veel vragen over orgaan- en weefseldonatie. Ook het donorregistratiesysteem en de wijze waarop dat wordt ingezet, is nogal eens onderwerp van actuele discussie. Daarnaast hebben ook gezondheids(zorg)professionals en nabestaanden vaak specifieke vragen over (voorlichting over) donorschap. Reden te meer voor het NIGZ een nieuwe publiekssite over orgaan- en weefseldonatie te openen: www.donorvoorlichting.nl

Volledige en deskundige informatie

De website wil allereerst zo volledig mogelijke en deskundige informatie geven over alle aspecten van donorschap. Daarbij behoort informatie over om welke organen en weefsels het kan gaan, onder welke omstandigheden tot donorschap kan worden overgegaan en wat de eventuele gevolgen zijn van donorschap voor de donor en zijn/haar nabestaanden. Bezoekers kunnen voorlichtingsmateriaal op de site bestellen of downloaden. Ook kunnen mensen die hun keuze willen laten vastleggen het daartoe bestemde formulier downloaden. De site bevat ook specifieke informatie voor bijvoorbeeld nabestaanden en andere groepen die van dichtbij geconfronteerd worden met vragen over orgaan- en weefseldonatie, zoals zorgverleners en docenten. Nabestaanden kunnen op de site kennis maken met een speciale gratis nieuwsbrief en zich daarop abonneren.

Pleitbezorging, werving en discussie

Het NIGZ hoopt dat de website zal bijdragen aan een groter draagvlak voor orgaan- en weefseldonatie en het verwerven van nieuwe donoren. De site speelt daarom ook in op actuele discussies rondom orgaan- en weefseldonatie en het in Nederland bestaande systeem van donorregistratie. De site geeft standpunten van verschillende betrokken partijen weer, en geeft de bezoeker de gelegenheid om deel te nemen aan discussies en te reageren op standpunten en stellingen.

Permanente voorlichtingscampagne

De website maakt deel uit van de permanente donorvoorlichtingscampagne die het NIGZ in opdracht van het ministerie van VWS uitvoert. De campagne heeft tot doel om meer Nederlanders op de hoogte te brengen en bewust te maken van de diverse aspecten van donorschap, en hen te stimuleren zich te laten registreren als donor. In Nederland is nog altijd een groot gebrek aan donoren, mede omdat van veel overledenen niet bekend is of zij donor zouden hebben willen zijn. Ruim 200 patiënten overlijden jaarlijks voortijdig door het ontbreken van een donor.

De algemene informatielijn over donorvoorlichting: (0900 - 8 21 21 66 (¤ 0,10 p/min)) blijft overigens open voor alle mensen die internet niet willen of kunnen gebruiken.

Meer informatie:

NIGZ-Donorvoorlichting

Barbara Pronk (0348) 437 643, e-mail: bpronk@nigz.nl