Gemeente Haarlem


14 januari 2004

08/2004
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht


Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
E-mail
Nummer


Nota Actieplan Handhaving en Toezicht 2004
Haarlem verbetert handhaving en toezicht via actieplan

Het college van B&W heeft op dinsdag 23 december 2003 ingestemd met het 'actieplan Handhaving en Toezicht 2004'. Het actieplan bevat een aantal maatregelen die een direct merkbare verbetering oplevert bij handhaving en toezicht in Haarlem. Het 'schoon en heel' houden van de stad wordt door Haarlemmers als zeer belangrijk beschouwd.

Overtredingen als het gooien van afval op straat of het verkeerd parkeren van voertuigen worden in het vervolg niet alleen 'bij toeval' bekeurd. Gemeentelijke functionarissen met een opsporingstaak melden de overtredingen die zij zien - ook die niet onder hun eigen werkgebied of bevoegdheden vallen - bij één centraal telefoonnummer. De melding wordt dan van hieruit doorgezet naar de juiste instantie.

Meerdere gemeentelijke afdelingen gaan in 2004 nog beter samenwerken om één probleem vanuit meerdere invalshoeken aan te pakken. Een recent voorbeeld van samenwerking is de aanpak van autohandelaren die in de woonwijk veel overlast veroorzaken door de autohandel op het trottoir.

Het actieplan gaat er vanuit dat grote ingrepen in de organisatie niet nodig zijn. Door een intensieve samenwerking tussen alle bestaande handhavende organisaties in Haarlem kan handhaving en toezicht al sterk verbeteren.

Voorbeelden
Toezichthouders in Haarlem moeten in de toekomst verder kijken dan hun eigen werkgebied. Vanaf 1 april 2004 treden parkeercontroleurs ook op tegen fietsers in winkelstraten. Straks beboet de afdeling Economische Zaken illegale terrassen die zijn aangemeld door bijvoorbeeld stadstoezichthouders of reinigingsagenten.

Coördinatie en informatie
De handhavende organisaties kijken begin 2004 naar de top 20 van belangrijkste handhavingstaken. In ieder geval moet de handhaving van deze 20 taken gecoördineerd worden tussen alle betrokkenen. Door een snelle inventarisatie zal duidelijk worden of een betere afstemming en samenwerking per taak mogelijk is en of het mogelijk is om bepaalde taken uit te laten voeren door meerdere handhavers. Ook wisselen de handhavende organisaties hun informatie uit. In november 2003 is hiervoor al een samenwerking gestart tussen de brandweer, de afdeling Milieu en het Grondbedrijf voor de controle op panden in de stad.

Ton Boon/Communicatieadviseur
023-5114483
023-5115171
amboon@haarlem.nl
---- --