Gemeente Haarlem


14 januari 2004

09/2004
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht


Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer


Nieuwbouw in Leidsebuurt en Garenkokerskwartier


In de Leidsebuurt en het Garenkokerskwartier zijn er een aantal huizenbokken met funderingsproblemen. De kosten voor het herstel van de huizen zijn zo hoog dat renovatie niet haalbaar is. De panden worden gesloopt en er komt nieuwbouw voor in de plaats. Op dit moment is de gemeente op zoek naar geïnteresseerden om een nieuwe woning te laten bouwen.

Zelf laten bouwen
De gemeente heeft de plannen voor sloop en nieuwbouw gestart en is op zoek naar mensen die zelf hun eigen huis willen laten bouwen. Een groot deel van de panden die gesloopt worden zijn in de loop der jaren door de gemeente opgekocht. Er is nu ruimte voor nieuwe bewoners. De nieuwbouw in dit project wordt gerealiseerd in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit wil zeggen dat de toekomstige eigenaren zelf opdrachtgever zijn voor de nieuwbouw. De totale ontwikkeling van de nieuwbouw zal ongeveer één tot anderhalf jaar duren. Hierna starten de bouwwerkzaamheden.

Regels
De eigenaren zijn niet helemaal vrij om zelf te bepalen wat er gebouwd gaat worden. Bouwen in de stad is nu eenmaal aan regels gebonden. Zo bepaalt het bestemmingsplan bijvoorbeeld wat de grenzen van de bebouwing zijn en wat de grootte van de woning wordt. Naast het bestemmingsplan toetst ook de welstandscommissie de nieuwbouw en volgt de procedure voor een bouwvergunning. Ook stelt de gemeente voor de ontwikkeling van de nieuwbouw enkele randvoorwaarden op.

Locatie
De nieuwbouw in de Leidsebuurt wordt op een aantal locaties aan de zuid-westzijde van de wijk gebouwd. Enkele panden aan de Westergracht, Leidsestraat, Leidsezijstraat, Klarenbeekstraat en de Voorzorgstraat worden gesloopt. Hiervoor komen eengezinswoningen, appartementen en mogelijk enkele maisonnettes in de plaats. In het Garenkokerskwartier zal gesloopt worden in de Ruychaverstraat. Ook hier worden appartementen gebouwd.

Wervingsactie
Voor deelname aan het project is op dit moment een wervingsactie gestart. Door loting wordt bepaald wie uiteindelijk deel kan nemen aan de nieuwbouw. De uitgelote belangstellenden worden op een reservelijst geplaatst. De actie sluit op
28 februari 2004. Wanneer u geïnteresseerd bent in dit project, kunt u meer informatie krijgen bij de gemeente Haarlem, bureau Funderingsaanpak. U kunt bellen van maandag tot en met donderdag tussen 9 en 12 uur op 023 - 5113772.


Irene Schijf/afdeling PO&C
023-5113867
---- --