Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

Geef gemeenten de ruimte! (14/01/04)

Vooruitlopend op de Nota Ruimte, die het kabinet voorjaar 2004 zal presenteren, heeft de VNG haar uitgangspunten voor het ruimtelijk beleid aan minister Dekker uitgereikt. In het pamflet Geef gemeenten de ruimte geeft de VNG de knelpunten aan waar gemeenten hinder van ondervinden bij het uitvoeren van ruimtelijk beleid. Onsamenhangend rijksbeleid, onduidelijke verdeling van taken en bevoegdheden, onvoldoende aandacht voor ontwikkelingen in stedelijk en landelijk gebied en een gebrek aan goede instrumenten; gemeenten lopen hier voortdurend tegenaan. De VNG vindt dat het Rijk deze in de Nota Ruimte moet aanpakken.

Volgens de VNG moet het streven naar sterke steden en een vitaal platteland in de Nota Ruimte voorop staan. Gemeenten zijn de eerst verantwoordelijke voor het inrichten van de ruimte. Inwoners spreken de gemeente terecht aan op de kwaliteit van de leefomgeving. Gemeenten willen graag aan de wensen van burgers en bedijven voldoen, en maatwerk kunnen leveren, maar verkokerd rijksbeleid en onvoldoende instrumenten belemmeren gemeenten om hun ruimtelijk beleid goed vorm te geven. Woningbouwproductie en aanleg van bedrijventerreinen lopen hierdoor ernstige vertragingen op. De leefbaarheid op het platteland staat onder druk. Ook de steden verliezen hun aantrekkingskracht. Bovendien heeft het Rijk te weinig oog voor (maatwerk)initiatieven die door gemeenten zelf worden ontplooid, en wordt intergemeentelijke samenwerking nauwelijks gefaciliteerd.

Samenhangend, gebiedsgericht beleid waarbij het Rijk kaders stelt en op provinciaal en gemeentelijk niveau de verdere invulling plaatsvindt, daar moet de Nota Ruimte op koersen, aldus de VNG. Rijk, provincie en gemeenten moeten hun werkwijzen beter op elkaar afstemmen. Een heldere verdeling van taken en bevoegdheden is daarbij van groot belang. Samenwerking in de regio moet beter uit de verf komen. De VNG ziet hier een stimulerende taak voor het Rijk weggelegd.

In de brochure Geef gemeenten de ruimte heeft de VNG de uitgangspunten voor gemeenten bij de Nota Ruimte vastgelegd.

Den Haag, 14 januari 2004