Provincie Overijssel

Provincie presenteert veiligste types bermverharding

Verhard de bermen langs provinciale wegen, en de veiligheid van weggebruikers neemt toe. Ruim een derde van alle ongevallen op provinciale wegen ontstaat namelijk doordat voertuigen van de rijbaan raken en via de berm een 'schuiver' maken met alle gevolgen van dien. De provincie Overijssel heeft daarom een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar nieuwe vormen van bermverharding. Het Bermmat-systeem (betonstenen met hole ruimten) en Flowblock (vierkante blokken van kunststof) kwamen als beste uit de bus.

In totaal werden acht typen bermverharding getest. Gekeken werd onder meer naar de mogelijkheden om stuurcorrecties uit te voeren en de stabiliteit van de verharding. Gedeputeerde Job Klaasen, die verschillende bermen zelf vanachter het stuur aan een test onderwierp, toont zich verheugd met de positieve uitkomsten van de test. "Hiermee maken we Overijssel weer een stap veiliger. Dit intensieve experiment heeft duidelijk gemaakt hoe we de afloop van dergelijke ongevallen positief kunnen beïnvloeden."

Een aantal van deze tests is terug te zien in een speciale videoproductie die bij de provincie is op te vragen. Uit dit experiment is gebleken dat een aantal materialen goed voldoet voor gebruik in Overijsselse wegen. Gezien de relatief hoge kosten van het aanbrengen van het materiaal begint de provincie met het aanbrengen van de verhardingen op de zogeheten hotspots: de locaties waar relatief de meeste bermongevallen optreden.

Aanbevelingen

Van de acht onderzochte verhardingen komen er vier vrij goed uit de bus, waarvan Bermmat het beste (maar ook duurste) resultaat geeft. Flowblock, dat aanzienlijk goedkoper is, presteert ook onder zware omstandigheden heel goed. De aanbeveling van het provinciale rapport luidt dan ook om deze twee soorten verharding aan te merken als meest geschikt in de bekende ongevallenlocaties langs Overijsselse gebiedsontsluitingswegen (meestal zijn dit provinciale wegen).

De eerste uitvoering van een dergelijk project is nu gereed: langs de provinciale weg N348 in het gedeelte tussen Raalte en Ommen ligt er over een lengte van vijf kilometer de Bermmat. Op dit moment is de provincie bezig met een inventarisatie van vergelijkbare punten waar bermongevallen op dit moment veel voorkomen. Gezien de hoge kosten (de operatie bij de N348 kostte 4 ton euro.) wordt er daarnaast ook een kosten-baten analyse gemaakt over de zwaarte van de bermbelasting en de breedte van de verhardingen. Gedeputeerde Klaasen wil de zwaarste maatregelen inzetten waar dat het hardste nodig is.

Download het onderzoeksrapport hieronder

Lees meer over bermverharding

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Open proef_bermverharding_overijssel.pdf proef_bermverharding_overijssel.pdf

© 2004 Provincie Overijssel