Vereniging van Houtimpregneerinrichtingen in Nederland


13 januari 2004

Radio-interview staatssecretaris van Geel over geïmpregneerd hout (12-01-2004)

Met Staatssecretaris van Geel werd gesproken over de uitfasering van arseen in de houtverduurzaming: per 1 juli 2004 wordt in de hele EU het aantal toepassingen van hout, verduurzaamd met middelen waarin arseen zit, beperkt.

Met de bekendmaking in januari vorig jaar van de Europese Richtlijn 2003/2 over de beperking van CCA, heeft de Nederlandse sector houtverduurzaming haar verantwoordelijkheid genomen. Dat deel van de bedrijven dat CCA gebruikte is zijn productie gaan omzetten op andere houtverduurzamingsmiddelen. Inmiddels is meer dan 99% van de totale Nederlandse productie van verduurzaamd hout overgeschakeld en verwacht wordt dat het restant spoedig volgt.

Ondanks dat de omzetting van Europese in Nederlandse wetgeving wellicht nog niet is afgerond, wordt de Richtlijn dus inhoudelijk al gevolgd door de sector industriële houtverduurzaming in Nederland. Het geïmporteerde verduurzaamde hout is grotendeels tuinhout. Daarvoor wordt al geruime tijd geen CCA meer gebruikt.

Van Geel merkte ook op dat hij nog een verdere inperking van stoffen en daarmee behandeld hout wil. Daarover wil hij met Brussel overleggen in de wetenschap dat NL op dit punt een eenzame positie inneemt. Dat is in elk geval een betere opstelling dan in het verleden toen werd geprobeerd de situatie in Nederland te wijzigen los van de Europese regelgeving. Daarvan is al gebleken dat daarvoor geen Europese toestemming komt. Nu wil Van Geel met Nederland wèl in de Europese pas lopen en dat is een vooruitgang. Dat betekent voor alle Europese landen een uniforme regelgeving. De Nederlandse houtindustrie die sterk bij de internationale houthandel is betrokken, kan dit toejuichen. Want uniforme, Europees gefundeerde regelgeving is voor het Nederlandse bedrijfsleven van eminent belang.

De berichtgeving in de pers is nogal eens gelardeerd met gezondheids- en milieurisico's en een kleuring alsof er alleen maar met CCA kon worden verduurzaamd. De feiten zijn anders.
Het Europese Wetenschappelijk Comité voor de Toxiciteit, de Ecotoxiciteit en het Milieu (CSTEE) heeft al eerder vastgesteld dat er géén reden is voor ongerustheid.

Voor verduurzaamd hout blijft gelden: een goed, veilig en verantwoord product uit een hernieuwbare grondstof. Het KOMO certificaat maakt duidelijk dat het productieproces, de middelen en het hout voldoen aan alle eisen van de Nederlandse regelgeving. Die regelgeving is ook getoetst in Brussel.

Inlichtingen :
Ing. C. Boon, voorzitter Vereniging van Houtimpregneerbedrijven in Nederland
Tel. : 030 - 693.00.40
Fax : 030 - 692.50.45
E-mail : info@vhn.org